اوراکل چیست و چه کاربردی در دنیای کریپتو و بلاک چین دارند ؟ در این مقاله همراه آکادمی بیتریوم باشید تا با مفهوم اوراکل ها و دادههایی که توسط آنها برای استفاده در قراردادهای هوشمند تامین میشوند را به صورت کامل بررسی کنیم. همچنین برای خواندن مطالب بیشتر دپارتمان رمز ارز کلیک کنید.
اوراکلها فیدهای دادهای هستند که دادهها را از منابع داده خارج از بلاک چین میآورند و آنها را برای استفاده از قراردادهای هوشمند روی بلاک چین قرار میدهند. این امر ضروری است زیرا قراردادهای هوشمند در حال اجرا بر روی اتریوم نمی توانند به اطلاعات ذخیره شده خارج از شبکه بلاک چین دسترسی داشته باشند. در کل اوراکلها یکی از مولفههای اصلی در فناوری بلاکچین محسوب میشوند و در تعیین نحوه پاسخگویی بلاک چین به درخواستهای کاربران، نقشی کلیدی را ایفا میکنند. از آنجا که فرایندهای سختگیرانهای جهت ارتباط قراردادهای هوشمند با منابع داده خارجی وجود دارد، اوراکل وظیفه این تبادل دادهها را ایفا میکند.
دادن قابلیت اجرای قراردادهای هوشمند با استفاده از ورودی های داده خارج از بلام چین ، ارزش برنامه های غیرمتمرکز را گسترش می دهد. به عنوان مثال، بازارهای پیشبینی غیرمتمرکز به اوراکلها برای ارائه اطلاعاتی درباره نتایجی که میتوانند پیشبینیهای کاربر را تأیید کنند، متکی هستند. فرض کنید اکبر 20 ETH روی اینکه چه تیمی در جام جهانی پروز خواهد شد، شرط بندی کرده است. در آن صورت، پیشبینی بازار به اوراکل برای تأیید نتایج انتخابات و تعیین اینکه آیا اکبر واجد شرایط پرداخت است یا خیر، نیاز دارد.
اوراکل چیست ؟
اوراکل های بلاک چین، خدمات شخص ثالثی هستند که اطلاعات خارجی مورد نیاز را برای قراردادهای هوشمند ارائه میدهند. به زبان ساده، اوراکل ها به عنوان پلی بین بلاک چینها و دنیای خارج عمل میکنند. بلاکچین ها و قراردادهای هوشمند نمیتوانند به دادههایی که خارج از شبکه هستند، مانند: (off-chain) دسترسی داشته باشند. با این وجود برای بسیاری از قراردادها، داشتن اطلاعات مناسب از دنیای خارج بسیار حیاتی است.
در اینجاست که اوراکلهای بر بستر بلاک چین وارد جریان میشوند. به این صورت که ارتباط میان دادههای off-chain (بیرون شبکه) و on-chain (داخل شبکه) برقرار میکنند. اوراکلها در اکوسیستم بلاکچین بسیار حیاتی هستند، زیرا که باعث گسترش دامنه فعالیت قراردادهای هوشمند میشوند. بدون اوراکلهای بلاکچینی، استفاده از قراردادهای هوشمند بسیار محدود میشوند، به این دلیل که آنها فقط به دادههای درون شبکه خود دسترسی خواهند داشت.
برای جستجوی دادهها از خارج از محیط بلاکچین، قراردادهای هوشمند باید از منابع مختلفی کمک بگیرند و همینطور باید از منابع شبکه نیز استفاده کنند. همچنین برخی از اوراکلها نه تنها توانایی این را دارند که اطلاعات را به قراردادهای هوشمند انتقال دهند، بلکه قابلیت ارسال مجدد آنها به منابع خارجی را نیز دارند.
برای اینکه با روش کار اوراکلها بیشتر آشنا شوید و بدانید دقیقاً اوراکل چیست، باید با مفهوم API آشنا باشید. APIها رابطهایی هستند که نرمافزارها برای ایجاد ارتباط با یکدیگر از آن استفاده میکنند. با استفاده از API این امکان وجود دارد تا اطلاعات مختلف را با استفاده از شبکهی اینترنت یا سایر تکنولوژیهای ارتباطی منتقل کرد.
در اوراکل برای دریافت اطلاعات از منابع خارج از شبکهی بلاک چین، از API یا وبسرویسهایی استفاده میشود که توسعهدهندگان میتوانند شخصاً آنها را ایجاد کنند یا از APIهای کمپانیهای مختلف استفاده نمایند.
زمانی که اوراکل به اطلاعات خارج از شبکهی بلاکچین نیاز دارد، یک درخواست به API های موردنظر ارسال میکند و پاسخی را که دریافت میکند، به قراردادهای هوشمند ارسال مینماید. نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید، این است که اطلاعات دریافت شده از API ممکن است در برخی از موارد اعتبار کافی نداشته باشد و باعث شود تا امنیت قراردادهای هوشند با چالش روبرو شود.
همچنین بخوانید: شبکه لایتنینگ چیست ؟
کاربرد اوراکل در برنامههای غیرمتمرکز (DApps)
با یک مثال شروع میکنیم: فرض کنید دو نفر درخصوص نتیجه مسابقه فوتبال بین دو تیم ایتالیا و انگلیس شرطبندی کردهاند. شخص اول معتقد است ایتالیا برنده میشود و شخص دوم انگلیس را پیروز مسابقه میداند. آنها تصمیم میگیرند مبلغی را در یک قرارداد هوشمند بلاک کنند تا براساس نتیجه مسابقه به فرد برنده اعطا شود.
از آنجا که قرارداد هوشمند جهت باخبر شدن از نتیجه مسابقه قادر به ارتباط با منابع خارجی نیست، اوراکل وظیفه دریافت این دادهها از یک منبع معتبر و ارسال آن به قرارداد هوشمند را عهدهدار است. در پایان، قرارداد هوشمند براساس نتیجه مسابقه، وجوه را به فرد برنده پرداخت میکند.
موارد زیر نمونه هایی از دادههایی است که توسط اوراکلها به پلتفرمهای مختلف ارسال میشود:
- دادههای پرواز مانند مواردی که توسط باشگاهها برای جمعآوری بلیطهای پرواز استفاده میشود.
- دادههای مرجع معیار مانند نرخ بهره.
- دادههای آب و هوایی برای محاسبه حق بیمه.
- دادههای موقعیت جغرافیایی، مانند آنچه در ردیابی زنجیره تامین استفاده می شود.
- دادههای بازار سرمایه، مانند بستههای قیمتگذاری داراییها و اوراق بهادار.
- دادههای ورزشی برای حل و فصل بازارهای پیشبینی و قراردادهای ورزشی.
ویژگی های اوراکل Oracle
بانک اطلاعاتی اوراکل امکان ذخیره و بازیابی کردن اطلاعات را با سرعت بیشتر در اختیار شما قرار می دهد. در صورتی که این بانک اطلاعات ادغام شود مزایایی خواهد داشت. مزایای ادغام شدن اوراکل عبارت است از:
- پایگاه اطلاعات اوراکل ساختار Stack دارد.این ساختار باعث می شود بتوان بین پایگاه داده اوراکل و یک پلتفرم دیگر ارتباط ایجاد کرد.یک مثال از این مورد این است که مثلا می توان برنامه هایی که در حال اجرا روی ویندوز هستند را به پایگاه داده که در یونیکس کار می کند متصل کرد.
- پایگاه داده اوراکل با ACID سازگار است .که این سازگاری موجب هماهنگی اطلاعات و بالا رفتن قابلیت اطمینان اطلاعات می شود.
- اوراکل را یک پایگاه با ساختار اطلاعات منطقی می شناسند به این معنی که در آن از ساختار داده های منطقی استفاده می شود .این ویژگی موجب می شود بدون نیاز به اطلاع داشتن از محل ذخیره اطلاعات بتوان با پایگاه اطلاعاتی ارتباط برقرار کرد.
در اوراکل می توان از اطلاعات نسخه پشتیبان تهیه کرد. همچنین با استفاده از یک ابزار قدرتمند بنام ریکاوری منیجر می توان از نسخه های پشتیبان در مواقع لزوم استفاده کرد.
نقش اوراکل در بلاکچین چیست؟
اوراکلها مکانیسمی به منظور فراهم کردن اطلاعات مهم و قابل اعتماد برای قراردادهای هوشمند هستند که این قراردادها هم به نوبه خود وظایف معینی را انجام میدهند. پس مفهوم اوراکل در فضای بلاک چین کمی با فناوریهای دیگر متفاوت است. اهمیت اوراکلها بر این حقیقت استوار است که قراردادهای هوشمند بلاکچینی تنها قادر به دسترسی به دادههایی هستند و در داخل زنجیره آنها قرار گرفته است. بنابراین آنها به عنوان یک ابزار ارتباطی ایفای نقش میکنند که رویدادهای جهان واقعی را به دادههای دیجیتال تبدیل میکنند.
همچنین بخوانید: قوانین ارزهای دیجیتال
اوراکلها مسیری را برای اکوسیستم غیرمتمرکز وب ۳.۰ مهیا میکنند تا بتوان از این طریق آنها به منابع دادههای موجود، سیستمهای سنتی و محاسبات پیشرفته دسترسی داشت. شبکههای غیرمتمرکز اوراکل (DONs) امکان شناخت قراردادهای هوشمند ترکیبی را فراهم میکنند. این قراردادها بستری را در اختیار ما قرار میدهند تا بتوان کد آنچین یا درون زنجیره و زیرساخت آفچین یا بیرون زنجیرهای را برای پشتیبانی از برنامههای غیرمتمرکز (DApps) ترکیب کرد و به رویدادهای دنیای واقعی و سیستمهای سنتی واکنش نشان داد.
به عنوان مثال، بیایید فرض کنیم که اکبر و سکینه قصد دارند تا بر روی نتیجه یک مسابقه ورزشی شرطبندی کنند. اکبر به میزان ۲۰ دلار بر روی تیم A شرطبندی میکند و سکینه به میزان ۲۰ دلار بر روی تیم B و در مجموع به میزان ۴۰ دلار به واسطه یک قرارداد هوشمند در طول این فرایند نگهداری میشود.
هنگامی که بازی به اتمام میرسد، چگونه قرارداد هوشمند متوجه میشود که باید منابع مالی را در اختیار سکینه قرار دهد یا اکبر؟ پاسخ این سوال بدین صورت است که این قرارداد به یک مکانیسم اوراکل برای دسترسی داشتن به نتایج دقیق بیرون زنجیرهای نیاز دارد تا این اطلاعات را به شیوهای ایمن و قابل اعتماد به بلاکچین برساند.
معرفی بهترین پروژههای اوراکل در بلاک چین
اوراکلها دارای مکانیزمی نسبتا قابل اعتماد هستند که ارتباط بین قراردادهای هوشمند را تسهیل میکنند. برای اینکه بلاکچینها تأثیری پایدار در کاربردهای عملی و صنایع مختلف داشته باشند، باید به طور مداوم با دادههای دنیای واقعی ارتباط برقرار کنند. این کار توسط اوراکلها ممکن میشود. در ادامه بهترین پروژههای اوراکل که در بلاک چین اجرا شدهاند را معرفی میکنیم.
1. دیا (DIA)
دیا یک بلاکچین و یک شبکه معاملات مالی متن باز است که مانند بسیاری از رقبای خود با هدف حذف واسطه، افزایش امنیت و بالا بردن سرعت تبادلات جهانی ارائه شده است. از جمله اهداف پروژه DIA میتوان به آموزش سرمایهگذاری آنلاین و همچنین ارایه دادههای بلادرنگ اشاره کرد.
2. بند پروتکل (BAND protocol)
بند، یک اوراکل میان زنجیرهای در بستر شبکه اتریوم است که قراردادهای هوشمند را قادر میسازد، هر منبع داده خارجی یا API را به روشی مقیاسپذیر، تجمیع و به هم متصل کند. در واقع این یک نرمافزار به منظور تشویق کاربرانی است که دادههای دنیای واقعی را به اپلیکیشنهای غیرمتمرکز در بلاکچین ارایه میدهند.
3. تلور (Tellor)
Tellor یک اوراکل غیرمتمرکز است که در آن شبکهای از ماینرهای مبتنی بر الگوریتم اثبات کار (PoW)، برای دریافت دادههای قراردادهای هوشمند، با یکدیگر به رقابت میپردازند.
4. چین لینک (Chainlink)
چین لینک یک اوراکل یا نرمافزار واسطه است که دادههای قراردادهای هوشمند خود را از پلتفرمهای خارج از زنجیرهای (Off-Chain) دریافت میکند. این اکوسیستم متشکل از بیش از ۵۰ پروژه بلاکچینی و ۱۰۰ شرکت نرمافزاری است. چینلینک در سال ۲۰۲۰ به یکی از برترین ارائهدهندگان اوراکل بلاکچین بدل شد.
5. Provable
داپهای بلاک چین را با هر API وب خارجی متصل میکند و از اثباتهای TLSNotary، محیطهای اجرایی مطمئن (TEE) و رمزنگاریهای اولیه امن برای تضمین صحت دادهها استفاده میکند.
Paralink .6
یک پلتفرم اوراکل منبع باز و غیرمتمرکز برای قراردادهای هوشمند در حال اجرا بر روی اتریوم و سایر بلاک چین های محبوب فراهم می کند.
7.DOS Network
یک شبکه خدمات اوراکل غیرمتمرکز برای تقویت قابلیت استفاده بلاک چین با داده های دنیای واقعی و قدرت محاسباتی است.
جمع بندی
اوراکل قابلیتهای شبکههای بلاک چین را با فراهم کردن دسترسی به تمام منابع خارجی مورد نیاز برای مهار موارد استفاده از قراردادهای هوشمند ترکیبی مفید و پیشرفته فراتر از توکن سازی ساده گسترش میدهد. مشابه اینکه چگونه اینترنت تغییر قابل توجهی در نحوه مبادله اطلاعات ایجاد کرد، قراردادهای هوشمند ترکیبی مبتنی بر اوراکل در حال تعریف مجدد روش جامعه برای تبادل ارزش و اجرای توافقات قراردادی هستند.
تجربه شخصی شما از کار کردن با پروژههای اوراکل در بلاکچین چیست؟ با توجه به برخی رخنههای امنیتی در Oracle، آینده این فناوری در بلاکچین را چگونه ارزیابی میکنید؟ با ما در بخش دیدگاه ها همراه باشید.
نظرات خود را در بخش دیدگاه ها با آکادمی بیتریوم به اشتراک بگذارید.