در طی ده سال گذشته، هیچ تکنولوژی جدیدی به اندازه بیتکوین در سراسر دنیا شهرت پیدا نکرده است. این پول دیجیتال در طی این مدت توانسته است در مقاطعی ارزش هر سکه خود را از صفر به چند ده هزار دلار برساند. همین مسئله، افراد زیادی را از سراسر دنیا جذب بیتکوین کرده است. پیدایش بیتکوین، سبب ایجاد دید جدیدی نسبت به سیستمهای مالی، مدیریتی و تصمیمگیری در دنیا شده است و همین موضوع، ایجاد بیش از 10 هزار ارز دیجیتال در حوزههای مختلف را ممکن کرده است. اما بیت کوین چیست و چه کاربردی دارد. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی کامل و ساده بیت کوین بپردازیم و شما را با بیت کوین آشنا کنیم. در این مقاله همراه آکادمی بیتریوم باشید؛ همچنین جهت خواندن مطالب بیشتر دپارتمان رمز ارز کلیک کنید.
بیت کوین چیست؟
یک پاسخ ساده به سوال بیت کوین چیست را میتوان با مقایسه با پول های رایج به دست آورد. از این منظر، بیتکوین همانند ارزهایی مثل «دلار» و «یورو»، پول است و کارکردی مشابه برای انتقال ارزش را دارد. اما بین بیتکوین و ارزهای دیگر دو تفاوت عمده وجود دارد. تفاوت اول در «منشا ایجاد» و تفاوت دوم در «ماهیت» آن است. برخلاف ارزهای رایج که توسط بانکهای مرکزی هر کشور ایجاد میشوند، بیتکوین به وسیله دستگاههای محاسباتی و در طی یک فرآیند از پیش تعریف شده ایجاد میشود. همچنین برخلاف پولهای رایج که به دو صورت فیزیکی و دیجیتال وجود دارند، بیتکوین تنها به صورت دیجیتال موجود است.
همچنین بخوانید: تاریخچه پول
با توجه به این که گفتیم بیتکوین توسط دستگاههای محاسباتی تولید میشود، یک تفاوت عمده هم میتوان برای بیتکوین با پول رایج در نظر گرفت و آن، نحوه تایید و ثبت تراکنشها است. تراکنشهای مالی با پولهای رایج توسط بانکهای مرکزی هر کشور یا سیستمهای بانکی بینالمللی تایید و ثبت میشوند. با توجه به این که در بیتکوین این سازمان مرکزی وجود ندارد، وظیفه تایید، ثبت و نگهداری تراکنشها نیز بر عهده دستگاههای محاسباتی است. بنابراین، این دستگاهها هم تولیدکننده بیتکوین و هم تاییدکننده و نگهدارنده تراکنشهای آن هستند.
بیت کوین یکی از اولین رمز ارزهایی است که از سیستم peer to peer استفاده میکند. در این سیستم مجازی، اطلاعات بین دو فرد و بدون دخالت هیچگونه قدرت و دولت مرکزی اتفاق میافتد.
استفاده از این سیستم باعث تسهیل پرداختهای آنی میشود. افراد و کامپیوترهایی که در شبکهٔ بیت کوین بهعنوان “واحدهای پردازش اطلاعات” مشغول به فعالیت هستند را گره (Node) و یا ماینر (Miner، با معنی تحتاللفظی “معدن کار”) مینامند.
ماینرها افرادی هستند که در قبال انجام محاسبات مربوط به شبکه بیت کوین، جایزههایی را بهشکل آزاد شدن مقادیری از بیت کوین یا دریافت مبلغی در قالب بیت کوین برای حقالزحمهٔ فعالیتهایشان دریافت میکنند.
بیشتر بخوانید: سوددهی دستگاه های ماینر
ماینرها را میتوان به نیروهایی غیرمتمرکز تشبیه کرد که در تلاش برای هر چه معتبرتر کردن شبکهٔ بیت کوین هستند.
بیت کوینهای جدید با اندازهای یکسان برای ماینرها آزاد میشوند. البته نکتهٔ مهمی که باید در نظر داشت این است که نرخ آزادسازی این بیت کوینها بهطور مرتب در حال کاهش است.
یعنی هر بار مدتزمان بیشتری و تعداد محاسبات بیشتری باید انجام شود تا ماینر بتواند به بیت کوینهای جدید دسترسی پیدا کند. زیرا که تعداد کل بیت کوینهای موجود استخراج شده و نشده برابر با 21 میلیون واحد است.
تاریخچه بیت کوین:
اولین بار در سال 2008 دامنه bitcoin.org ثبت شد و مدارک شخصی که آن را ثبت کردهد تحت حفاظت است و آن شخصی که این دامنه را خریده هنوز ناشناس باقی مانده.
در اکتبر سال 2008 ساتوشی ناکاماتو در وب سایت metzdowd.com نوشت که در حال کار کردن بر روی یک سیستم مالی همتا به همتای جدید است و وایت پیپر آن نیز در وبسایت bitcoin.org موجود است. در 3 ژانویه 2009 اولین بلاک بیت کوین توسط ساتوشی ناکاماتو استخراج شد و به آن بلاک 0 نیز می گویند. این بلاک حاوی یک پیام نیز بوده که به صورت زیر است:
“تایمز 3 ژانویه 2009 صدر اعظم در آستانه دومین کمک مالی برای بانک هاست.”
از آن زمان تاکنون بیت کوین در حال استخراج بوده و فراز و نشیب های زیادی را پشت سر گذاشته است.
همچنین بخوانید: داستان شروع بیت کوین – تاریخچه بیت کوین
واحد های اندازه گیری بیت کوین:
یک بیت کوین تا به 8 رقم اعشار تقسیم می شود یعنی معادل 100 میلیون واحد. به هر یک از این صد میلیون واحد یک ساتوشی می گویند.
درواقع کوچکترین واحد هر بیت کوین ساتوشی نام دارد. البته اگر ماینر ها بپذیرند می شود یک واحد بیت کوین را به تعداد ارقام بیشتری تقسیم کرد.
پشتوانه بیت کوین چیست؟
در بخش دلیل ایجاد بیت کوین چیست گفته شد که پولهای رایج امروزی، پشتوانه داراییهای فیزیکی مثل طلا و نقره و نفت ندارند و پشتوانه آنها، اقتصاد هر کشور و اعتماد مردم به آن است. حال این سوال پیش میآید که پشتوانه بیت کوین چیست و چه کسی ارزشمندی آن را تامین میکند. بیتکوین، توسط فرد یا گروه مرموزی به اسم «ساتوشی ناکاموتو» ایجاد شده است اما این فرد یا گروه، هیچ نقشی در ارزشگذاری بیتکوین ندارند. همانطور که قبلا گفته شد، ساخت بیتکوین و ثبت و تایید تراکنشهای آن توسط دستگاههای محاسباتی انجام میشود. این دستگاهها نیز نقشی در ارزشگذاری بیتکوین ندارند.
با توجه به موارد مطرح شده، بیتکوین همانند ارزهای فیات رایج بدون هیچگونه پشتوانه داراییهای فیزیکی ایجاد شده است. از طرفی، دولتها و سازمانهای خصوصی نیز نقشی در آن ندارند و اعتماد مردم به بیتکوین متکی به هیچ سازمان و نهادی نیست. یعنی ما با پولی مواجه هستیم که نه پشتوانه داراییهای فیزیکی دارد و نه دولتها و سازمانها از آن حمایت میکنند. با این شرایط منطق حکم میکند که کسی به دنبال خرید و فروش و استفاده از بیتکوین نباشد اما، نه تنها این اتفاق نمیافتد بلکه در طی زمان شاهد هستیم که قیمت بیتکوین دائما در حال افزایش است.
هاوینگ بیتکوین چیست؟
پاداش های بیت کوین پس از کشف هر دویست و ده هزار بلاک نصف می شود. به عنوان مثال در سال 2009 پاداش هر بلاک بیت کوین 50 بیت کوین بوده و پاداش کشف هر بلاک بیت کوین در سال 2020 به 6.25 بیت کوین کاهش یافته است.
به طور میانگین هر 4 سال یکبار هاوینگ بیت کوین اتفاق می افتد.
همچنین بخوانید: هاوینگ چیست
چگونه بیت کوین استخراج کنیم؟
در ابتدای به وجود آمدن بیت کوین شما می توانستید با رایانه شخصی خودتان بیت کوین را استخراج کنید اما با گذشت زمان و افزایش سختی شبکه بیتکوین، استخراج بیت کوین سخت تر شد و در حال حاظر برای استخراج بیت کوین نیاز به دستگاه هایی با توان محاسباتی بالا و کامپیوتر های قدرتمند است.
برای این که بتوانید به یک ماینر و استخراج کننده موفق بیت کوین شوید باید سخت افزار های ماینینگ قدرتمندی را تهیه کرده و به استخر های ماین کردن بیت کوین بپردازید.
با پیوستن به یک استخر استخراج بیت کوین شانس شما در یافتن بلاک افزایش میابد ولی پاداش ها به طور قابل توجه ای کاهش میابد زیرا پاداش ها بین اعضای استخر تقسیم می شود.
کاربرد های بیت کوین چیست؟
بیت کوین در ابتدا به عنوان یک روش پرداخت همتا به همتا ایجاد شده بود اما با گدشت زمان و رشد آن کاربرد های آن نیز افزایش یافت که در ادامه به برخی از آن ها می پردازیم
پرداخت:
یکی از روش های استفاده از بیت کوین پرداخت است. برخی از سایت ها و فروشگاه ها بیت کوین را به عنوان روش پرداختی قبول کرده اند. در این سایت ها معمولا لوگو بیت کوین در قسمت پرداخت ها قرار داده شده است.
سرمایه گذاری:
از دیگر کاربرد های بیت کوین سرمایه گذاری و حفظ ارزش پولتان است. شما می توانید بیت کوین را بخرید و آن را نگه دارید تا رشد کند البته که سرمایه گذاری در بیت کوین ریسک های خودش را دارد که شما باید آن را در نظر بگیرید.
همچنین بخوانید: پادکست معایب بیت کوین
وضعیت قانونی بیت کوین:
معامله و خرید بیت کوین امروزه در بسیاری از کشور های پیشرفته جهان چون آمریکا، ژاپن، انگلیس و غیره قانونی است اما بسیاری از کشور ها مانند چین نگهداری و معامله بیت کوین را بسیار محدود کرده است و هند هم بانک ها را از معامله با بیت کوین منع کرده است. کشور السالوادر هم از سال 2021 بیت کوین را به عنوان ارز قانونی کشورش پذیرفته است.
دامیننس بیت کوین چیست:
دامیننس بیت کوین یا تسلط بیت کوین معیاریست که نشان می دهد چه مقدار از بازار ارز های دیجیتال متعلق به بیت کوین است. در زمان نگارش این مقاله دامیننس و تسلط بیت کوین بر ارز های دیجیتال 48.2 درصد است.
محل ذخیره بیت کوین:
شاید برایتان سوال پیش بیاید که بیت کوین هایی که خریده اید یا استخراج کرده اید را کجا نگهدارید. شما بایستی بیت کوین های خود را در کیف پول ذخیره کنید.
در نظر داشته باشید که حتما از کیف پول های معتبر و ایمن استفاده کنید. همچنین برای آشَنایی با انواع کبف پول ها می توانید به این مقاله از بیتریوم مراجعه نمایید.
استخراج یک بیت کوین چه قدر زمان میبرد:
کشف یک بلاک بیت کوین حدود 10 دقیقه زمان می برد و از آن جایی که هر بلاک، 6.25 بیت کوین را به شما پاداش می دهد پس به طور میانگین استخراج یک بیت کوین در حال حاظر 100 ثانیه زمان می برد.
پس از استخراج 21 میلیون بیت کوین چه اتفاقی می افتد؟
پس از این که تمام بیت کوین ها استخراج شد دیگر امکان کشف بلاک و استخراج بیت کوین وجود نخواهد داشت و درآمد ماینر ها فقط از طریق تایید تراکنش ها و کارمزدهای شبکه به دست می آید. استخراج تمام بیت کوین ها بیشترین تاثیر را بر روی ماینرها می گذارد اما سرمایه گذاران را نیز احتمالا دچار مشکلاتی می کند.
برای اطلاعات بیشتر در مورد استخراج بیت کوین کلیک کنید
کل بیت کوین های موجود چه قدر است:
ساتوشی ناکاماتو بیت کوین را طوری طراحی کرده تا فقط 21 میلیون بیت کوین وجود داشته باشد و در حال حاظر 96 درصد بیت کوین ها معادل 19,413,325 بیت کوین استخراج شده است و 1,586,675 بیت کوین برای استخراج باقی مانده است.
آیا بیت کوین یک سرمایه گذاری خوب است؟
بیت کوین عمر کوتاهی دارد و در این مدت قیمت آن فراز و نشیب های بسیاری داشته. اینکه آیا این یک سرمایه گذاری خوب است کاملا به سبد سرمایه گداری شما، ریسک پذیری و اهداف سرمایه گذاری شما دارد. پس بهتر است قبل از سرمایه گذاری در بیت کوین با مشاورین مالی مشورت کنید.
مطالعه کنید: آیا ارز دیجیتال سرمایه گذاری خوبی است؟
ارزش بازار بیت کوین چه قدر است:
امروز در تاریخ 9 مرداد 1402 قیمت هر واحد بیت کوین چیزی کمتر از 30 هزار دلار است. و ارزش بازار آن نیز حدود 570827357762 دلار است. قیمت هر واحد بیت کوین در اوج خود 6876963 دلار بوده است و پایین ترین قیمت آن هم 5 سنت بوده.
منظور از غیر متمرکز بودن بیت کوین چیست:
همانطور که در بالا اشاره شد بیت کوین غیر متمرکز است. به این معنا که نهادی بر روی آن نظارت و کنترلی ندارد و تمام کاربران به طور جمعی آن را کنترل می کنند. همچنین بلاک چین غیر متمرکز، تغییر ناپذیر است به این معنا کهاطلاعات وارد شده به آن را نمی شود تغییر داد.
بیشتر بخوانید: بیت کوین چگونه کار می کند؟
چگونه می توانم بیت کوین را بخرم:
اگر قصد استخراج و ماین کردن بیت کوین را ندارید به راحتی می توانید بیت کوین را بخرید. شما کافیست به یک صرافی ارز دیجیتال متصل شوید و بیت کوین را خرید یا معامله کنید.
آیا می توانم یک دلار بیت کوین بخرم؟
بله شما می توانید هر مقدار بیت کوینی را که بخواهید با استفاده از صرافی های ارزدیجیتال خریداری کنید. همچنین شما امکان معامله بیت کوین با دیگر ارزهای دیجیتال را نیز دارید.
بیت کوین با وجود عمر نسبتا کوتاه خود توانسته توجه ها را به خود جلب کند و مشکلات زیادی را پشت سر بگذارد. بسیاری آینده بیت کوین را روشن می دانند پس بهتر است شما هم بخشی از سبد سرمایه گذاری خود را به بیت کوین اختصاص دهید.
برای خواندن مطالب بیشتر به آکادمی بیتریوم مراجع کنید.
1 دیدگاه. Leave new
این پادکست و مقاله خیلی خوب بود سپاسگزارم