تاثیر کت فیش (گربه ماهی) در بازار ارزهای دیجیتال
“اثر کت فیش” یک مفهوم جذاب است که به تأثیر مثبت و انگیزه دهنده ی رقبای قوی تر، بر رقبای ضعیف تر اشاره دارد. این اصطلاح، ماجرا و تاریخچه جالبی دارد. مردم اسپانیا عاشق ماهی ساردین تازه هستند؛ اما حمل و نقل ساردین بسیار هزینه بر بوده و این نوع ماهی با محیط غیر دریایی کمتر سازگاری دارد. به همین دلیل زمانی که ماهی گیران، ساردین های تازه گرفته شده را به بندر می آورند، معمولاً مدتی نمی گذرد که این ماهی ها دچار مرگ می شوند؛ اما متأسفانه، ساردین های مرده به اندازه کافی محبوب نیستند و به سختی به فروش میرسند.
به منظور حفظ تازگی و زنده ماندن ساردین ها تا وقتی که به بندر و نقاط فروش منتقل می شوند، ماهی گیران از روشی بهره می برند که در آن چند قطعه کت فیش (یک نوع ماهی) را در محفظه حمل ساردین ها رها می کنند. کت فیشها از دسته گوشتخوارها هستند و تلاش می کنند ساردین ها را شکار کنند. از سوی دیگر ساردین ها نیز برای جلوگیری از گرفتار شدن توسط کت فیش ها، سریع تر شنا می کنند. به این ترتیب ماهی گیران تا رسیدن به بازار، ساردین ها را در وضعیت زنده نگه می دارند؛ در این ماجرا ساردین ها هیچ گزینه ای جز زنده ماندن و حفظ فعالیت ندارند. به همین ترتیب الگوی مشابهی که در اقتصاد به آن به عنوان “اثر کت فیش” اشاره می شود، باعث خواهد شد که رقبای ضعیف تر، ترغیب به حفظ فعالیت و پویایی خود باشند تا بتوانند در برابر رقبای قوی تر ایستادگی کنند.
در این مقاله، توضیح می دهیم که مفهوم اثر کت فیش در بازار ارزهای دیجیتال چیست و چگونه رشد بازارهای رقیب در شرایط خاصی می تواند تأثیر مثبتی بر توسعه بازار ارزهای دیجیتال داشته باشد. اگر شما هم متعجب هستید که چطور گربه ماهی به بیت کوین و بازارهای مالی مرتبط است، به شما توصیه می کنیم تا پایان این مقاله با دپارتمان رمزارز از آکادمی بیتریوم همراه باشید.
اثر کت فیش در بازار ارزهای دیجیتال
در ماه های پایانی سال ۲۰۲۲ خبر خوب این بود که اثر کت فیش یا گربه ماهی به بازار ارزهای دیجیتال هم رسید؛ اما اتفاق ناخوشایند و غیر منتظره این بود که گربه ماهی عظیمی صرافی FTX را خورد؛ این واقعه تأثیر منفی زیادی روی سایر پروژه های مبتنی بر کریپتو داشت.
بسیاری از افراد نسبت به وضعیت کنونی بازار ارزهای دیجیتال خیلی خوش بین نیستند؛ اما در طول زمان، این رویداد یکی از اتفاقات مثبتی محسوب میشود که برای صنعت ارزهای دیجیتال اتفاق افتاده است. پس از سقوط صرافی FTX، موسسات و نهادها پول های خود را از بازار رمزارزها خارج کرده و اکنون بازار ارزهای دیجیتال با مشکلات زیادی مواجه شده است. اگرچه این اقدام ابتدا به تعداد زیادی از پروژه ها آسیب زد، اما به مرور زمان ممکن است پروژه های باقی مانده در فضای ارزهای دیجیتال را به فعالیت بیشتری ترغیب کند؛ به بیان ساده تر، خروج سرمایه های بزرگ از بازار می تواند میزان وابستگی سازمان ها و کسب و کارهای کوچک تر را کاهش داده و به پروژه ها این امکان را بدهد که بدون وابستگی به سازمان های دیگر، به تنهایی موفق باشند. در نتیجه فضای کریپتو می تواند با سرعت بیشتری به سمت رشد و بهبود حرکت کند و از نظام ها و مدیریت های مرکزی گرفته تا مکانیزم های توزیع توکن، به مرحله رشد نهایی برسد.
همچنین بخوانید: کوین و توکن چیست؟
علاوه بر این عملکرد سرمایه گذاران بزرگ برای خروج نقدینگی از دیدگاه بلند مدت، نباید به عنوان مانعی برای رشد بازار تلقی شود. در واقعیت چنین شرایطی منجر به ایجاد تقاضای جدید می شوند و توانایی ورود سرمایه به صنایع و سازمان های نوظهور را افزایش می دهند.
بحران نقدینگی متداوم و در حال رشد
بهتر است در ابتدا یک مرور کلی از بازار رمزارز در طول ماه گذشته داشته باشیم؛ در تاریخ ۲۲ اکتبر ۲۰۲۲ (۳۰ مهر ۱۴۰۱)، رئیس فدرال رزرو ایالت سانفرانسیسکو در مصاحبه ای در مورد سریع تر شدن روند رشد نرخ بهره فعلی توضیح داد و اعلام کرد که فدرال رزرو قصد دارد راهکارهای کاهش سرعت و افزایش نرخ بهره را بررسی کند؛ به توضیح او این امر به معنای توقف فوری این روند رو به رشد نیست، بلکه به معنای کاهش سریع این روند به محدوده پایه (Base Point) ۲۵ تا ۵۰ واحد، رشد خواهد یافت.
کریستوفر والر (Christopher Waller) رئیس فدرال رزرو، اظهار کرد که هرچه نرخ بهره بیشتر شود، باید اقدام سریع تری برای کاهش آن انجام داد و سرعت رشد آن تا ۵۰ نقطه پایه (Bp) کاهش خواهد یافت. شاید با توجه به داده های به دست آمده، مشخص شود که روند رشد نرخ بهره تا ۲۵ نقطه پایه کاهش یافته. از سوی دیگر، ممکن است با مجموعه ای از فرآیند های افزایش ۵۰ نقطه پایه مواجه شویم که پس از آن نرخ ها برای مدتی در حال افزایش خواهند بود و در نهایت به نقطه پایانی بالاتری می رسند.
همچنین بخوانید: استخر نقدینگی (liquidity pool) چیست و چه کاربردهایی دارد؟
خوشحالی کم دوام سرمایه گذاران ارزهای دیجیتال
با این حال، خوشحالی سرمایه گذاران ارزهای دیجیتال مدت زیادی طول نکشید؛ زیرا در ماه دسامبر، نرخ بهره برای چهارمین ماه متوالی و ششمین بار در سال جاری تا ۷۵ نقطه افزایش یافت. این افزایش نرخ بهره وام مسکن را نیز به مقدار ۷.۵ تا ۹ درصد بیشتر کرد و آن را به بالاترین میزان در ۱۵ سال گذشته رساند. به دنبال این رویداد جروم پاول (Jerome Powell)، رییس فدرال رزرو ایالات متحده در اظهارات خود گفت: حتی اگر تورم کاهش یابد، افزایش نرخ بهره متوقف نخواهد شد و میزان افزایش نرخ بهره بالاتر از حد انتظار بازار خواهد بود.
افزایش چشمگیر نرخ بهره بانکی و سیاست های مالی فعلی در ایالات متحده آمریکا باعث شده است تا سرمایه گذاران نتوانند فعالیت قاطعی از خود نشان دهند، کم و بیش پا به عرصه گذاشته و ناگهان عقب میکشند و قصد قبول کردن شرایط مالی موجود را ندارند.
همچنین بخوانید: سیاست پولی و مالی چیست ؟
به طور کلی بعید به نظر می رسد سیاست های مالی فدرال رزرو بتواند سنگی از پیش پای سرمایه گذاران کریپتو بردارد. بنابراین افراد ترجیح می دهند به دنبال دارایی های کم خطرتر بروند. همچنین رسوایی FTX باعث شده است تا دیگر دارایی ها نسبت به بیت کوین و ارزهای دیجیتال به وضعیتی مثبت تر و پایدارتر برسند.
ترس از سقوط بازار یا فرصتی برای سازندگی
بعد از اینکه ایلان ماسک (Elon Musk) در پایان ماه اکتبر توییتر را به طور رسمی خریداری کرد، شایعاتی پیرامون تصمیمات مبتنی بر بلاک چین و ادغام فوری پرداخت های مبتنی بر کریپتو در این پلتفرم منتشر شد. این اتفاق منجر به افزایش قیمت آلت کوین های مرتبط با دوج کوین (DOGEcoin) شد و آنها به تدریج موقعیت قیمت خود را بازیابی کرده و بهبود پیدا کردند. این امر به منزله کاتالیزور و محرک خوبی برای صعود ارزهای دیجیتال نیز به شمار می رود.
به علاوه، با توجه به وخیم بودن وضعیت بازارهای بین المللی و تأثیر کت فیش بر بازارهای کریپتو، فروشندگان استقراضی به سرعت میزان نقدینگی معاملات خود را در تمام مدت ماه اکتبر افزایش دادند تا از کاهش قیمت رمزارزها محافظت کنند. این در شرایطی بود که نسبت قراردادهای آتی خرید استقراضی (Long) و فروش استقراضی (Short) در دوران بلند مدت همچنان در محدوده نزدیک به ۱ باقی ماند. با فروش قراردادهای آتی، فروش استقراضی و لیکویید شدن بخش بزرگی از سرمایه موجود در این قراردادها، انگیزه ای برای افزایش قیمت رمزارزها را به وجود آورد. بنابراین، افزایش قیمت بازار در پایان ماه اکتبر نیز به عنوان یکی از عوامل مؤثر در لیکویید شدن معاملات فروش استقراضی محسوب می شود.
متأسفانه این افت بازار همچنان تحت تأثیر رویداد ناگهانی و غیرمنتظره ای به نام “قو سیاه” و همچنین واقعه سقوط صرافی FTX قرار گرفت. بر اساس گزارشی که توسط کوین دسک (CoinDesk) در تاریخ ۳ نوامبر منتشر شد، شرکت تحقیقاتی آلامدا (Alameda Research)، که به عنوان خواهر شرکت FTX و توسط سم بنکمن فرید تأسیس شده، بیش از ۷۰ درصد از کل میزان توکن FTT به مقدار ۲۰۰ میلیون در گردش را در اختیار دارد. بر اساس این گزارش حدود ۵.۸ میلیارد دلار از داراییهای شرکت آلامدا (بیش از ۸۸ درصد از کل سرمایه آن را تشکیل می دهد) متمرکز بر دارایی های وابسته به توکن FTT هستند. افشاگری های مرتبط به اتفاقاتی در حوزه FTX، نگرانیهایی را در مورد استحکام آلامدا و احتمال وقوع بحران نقدینگی در بازار FTT به وجود آورده است.
صرافی بایننس (Binance)، به عنوان بزرگترین رقیب صرافی FTX، به سرعت این موضوع را در تاریخ ۵ نوامبر (۱۴ آبان ۱۴۰۱) زیر سوال برد. در تاریخ ۶ نوامبر (۱۵ آبان ۱۴۰۱) کارولین الیسون (Caroline Ellison)، مدیرعامل شرکت Alameda Research، سرانجام در توییتر به این سوالات پاسخ داد و اعلام کرد که ترازنامه افشا شده در کوین دسک تنها بخش کوچکی از دارایی های شرکت آلامدا بوده و بیش از ۱۰ میلیارد دلار دارایی آلامدا در این ترازنامه لیست نشده است. در نهایت کاربران FTX از تاریخ ۸ نوامبر شروع به برداشت سرمایههای خود از FTX کردند، که منجر به ورشکستگی این صرافی شد.
پیش بینی زمان رشد قیمت رمزارزها
در تاریخ ۱۱ نوامبر، صرافی FTX به صورت رسمی اعلام ورشکستگی کرد. این اقدام به معنای از راه رسیدن رویداد قوی سیاه در بازار رمزارزها بود. مهم ترین پیامد این اتفاقات ضربه خوردن به اعتماد موجود در فضای بازار و انتشار ترس در این فضا بود.
دومین تأثیر این واقعه به اعمال قوانین سخت گیرانه تر در حوزه رمزارز اشاره دارد. در هر صورت بازار کریپتو دوران توسعه گسترده ای را در کنار مقررات سطحی پشت سر خواهد گذاشت. پس از این ماجرا کارشناسان دارایی های رمزارزی در سراسر جهان در حال برنامه ریزی عمومی برای اجرای سیستم های امنیتی بهتر و کنترل ریسک قوی تر هستند و فرآیندهای حسابرسی دقیق تری را اجرا می کنند.
ممکن است وقوع یک حادثه مخرب مانند سقوط صرافی FTX منجر به اعمال مقررات یکطرفه و سختگیرانه شود. با اجرای تغییرات بیش از حد، پیامدهای غیرقابل بازگشتی برای صنعت کریپتو در انتظار خواهد بود. به علاوه، افزایش مستمر نرخ بهره نیز تأثیر منفی بر بازار ارزهای دیجیتال خواهد داشت. این افزایش نرخ بهره به همبستگی بسیار بالا بین بازار سهام و دارایی های پرریسک نظیر رمزارزها از ابتدای سال ۲۰۲۲ بازگردانده می شود.
همچنین بخوانید: بازارهای سهام چگونه کار می کنند؟
با توجه به وضعیت اقتصادی جهان و واقعه سقوط صرافی FTX، این احتمال وجود دارد که بازگشت مورد انتظار در بازار تا سه ماه اول سال ۲۰۲۳ به تعویق بیفتد. بدون شک نباید به تغییرات در سیاست های فدرال رزرو اعتقاد کورانه داشته باشیم و باید تمرکز خود را بر روی نوآوری های مبتنی بر تکنولوژی قرار دهیم. یک نکته مهم که باید بدانید، آشوب در شرایط بحران نقدینگی جهانی به دلیل افزایش نرخ بهره و تأثیرات آن بر ارزش واحدهای پولی فیات آسیب پذیر است.
چشم انداز آینده بازار ارز دیجیتال چگونه است؟
قیمت اکثر توکن ها با تنزل شدیدی روبرو شد و معامله گران انتظار دریافت سریع یک سیگنال مشخص برای رشد بازار را ندارند. همچنین با افزایش رکود اقتصادی در سرتاسر جهان، تمرکز بر سیاستهای فدرال رزرو برای کاهش نرخ بهره بانکی بیشتر شده است. اگر فدرال رزرو تلاش مثبتی برای کاهش نرخ بهره انجام دهد، در کوتاه مدت می تواند معامله گران را به رشد بازار دارایی های دیجیتال خوش بین کند. در ماه های آینده ما باید داده های وزارت کار ایالات متحده و نرخ تورم این کشور را دقیقاً مورد توجه قرار دهیم، زیرا اگر هدف کاهش نرخ بهره تحقق نیابد، هنوز نمی توانیم با قاطعیت به آینده بازار امیدوار باشیم.
بیتردید اکثر معامله گران و سرمایه گذاران حرفه ای در دنیای کریپتو تمایل دارند تا اخبار و تحلیل های مرتبط با نوآوری و فناوری در حوزه را دنبال کرده و منتظر تغییرات در سیاست های دولت نمی مانند. با این حال نباید فراموش کنیم که افزایش نرخ بهره بانکی و تورم در بازارهای سنتی جهانی ممکن است عامل بسیار موثری بر روند رشد بازار ارزهای دیجیتال باشد.
سخن پایانی
بحران نقدینگی حاصل از افزایش نرخ بهره، منجر به رکود در بازار سهام و دارایی های پرریسک شده است. با مطالعه این مقاله، اکنون می دانید که تأثیر کت فیش در بازار ارزهای دیجیتال چگونه است. همچنین نباید فراموش کنید که زمستان کریپتویی همچنان ادامه دارد و به همین دلیل، برای ورود دوباره و سرمایه گذاری در این بازار نباید عجله کرد. با تمام چالش ها و مشکلاتی که به وجود آمده است، باید به آینده روشن تری در بازار ارزهای دیجیتال و شروع دوباره رالی رمزارزها امیدوار باشیم.
نظر شما در مورد آینده پیش روی بازار ارزهای دیجیتال چیست؟ در بخش دیدگاه ها با آکادمی بیتریوم همراه باشید.
2 دیدگاه. Leave new
ممنون از مقاله های خوبتون
سپاس از شما