هاوینگ چیست؟

در دنیای ارزهای رمزنگاری شده، مفهوم “هاوینگ” یکی از موضوعات کلیدی هست که تأثیرات عمیقی بر روند عملکرد و ارزش ارزها دارد. این مفهوم در ارتباط با ارزهای رمزنگاری مانند بیتکوین هم به کار می‌رود. در این مقاله از دپارتمان رمزارز آکادمی بیتریوم، به بررسی اصطلاح “هاوینگ” پرداخته و تأثیرات آن بر رمزارزها را بررسی خواهیم کرد.

معنی هاوینگ چیست؟

کلمه هاوینگ در لغت به معنای نصف کردن است و از کلمه انگلیسی (Halving) گرفته شده؛ در اصل مفهوم هاوینگ در زبان فارسی به معنای کاهش نصفی پاداش‌ها یا پاداش تولیدی در یک شبکه بلاک ‌چین می باشد. به عبارت دیگر، وقتی در یک شبکه رمزنگاری مثل بیت کوین، پاداشی که ماینرها برای حل مسائل رمزنگاری و ایجاد بلاک جدید دریافت می ‌کنند، نصف می ‌شود، به این پدیده هاوینگ می گویند. هدف اصلی از این فرآیند کنترل تورم و تنظیم نرخ تولید جدید ارزهای دیجیتال است.

تاریخچه هاوینگ

تاریخچه هاوینگ در اصل اشاره به پدیده کاهش نصفی پاداش‌های تولیدی در شبکه‌های بلاک ‌چین دارد، به ویژه در بیت کوین! این مفهوم برای نخستین بار در سال ۲۰۱۲ توسط ساتوشی ناکاموتو، خالق بیت کوین، ارائه شد. بر اساس این مفهوم، پس از استخراج هر ۲۱۰,۰۰۰ بلاک، که تقریباً معادل ۴ سال طول می ‌کشد، پاداش استخراج به نصف کاهش می ‌یابد. این امر باعث کاهش نرخ تورم بیت کوین و نصف شدن میزان ورود بیت کوین‌ های جدید به چرخه بازار می‌ شود. این اقدام ناکاموتو به منظور تنظیم نرخ تولید بیت کوین و کنترل تورم در طول زمان انجام شده است.

تولد بیت کوین و عرضه اولیه ۲۰۰۹:

در سال ۲۰۰۹، بیت کوین به عنوان اولین ارز دیجیتال در شبکه بلاک‌ چین رونمایی شد. در ابتدا، پاداشی که ماینرها برای حل مسائل رمزنگاری و ایجاد یک بلاک جدید دریافت می ‌کردند، ۵۰ بیت کوین بود که بعد از استخراج همه 210000 بلاک این پاداش به نصف کاهش پیدا کرد.

اولین هاوینگ بیتکوین ۲۰۱۲:

در سال ۲۰۱۲، پس از حدود چهار سال از شروع فعالیت شبکه بیت کوین، اولین دوره هاوینگ اتفاق افتاد و پاداش استخراج از 50 به ۲۵ بیت کوین کاهش یافت.

دومین هاوینگ ۲۰۱۶:

در سال ۲۰۱۶، دوره دوم هاوینگ بیت کوین وقوع پذیرفت و پاداش استخراج نصف شد و از 25 به ۱۲.۵ بیت کوین تبدیل شد.

سومین هاوینگ ۲۰۲۰:

در سال ۲۰۲۰، دوره سوم هاوینگ بیت کوین به وقوع پیوست و پاداش استخراج به ۶.۲۵ بیت کوین کاهش یافت.

چهارمین هاوینگ ۲۰۲۴ و بعد از آن:

بر اساس طراحی اولیه بیت کوین، دوره‌ های هاوینگ به صورت منظم هر ۴ سال یک بار اتفاق می ‌افتد. بنابراین، دوره چهارم هاوینگ بیت کوین در سال ۲۰۲۴ است و انتظار می ‌رود  پاداش به ۳.۱۲۵ بیت کوین کاهش یابد.

هاوینگ به عنوان یک اصول مهم در طراحی ارزهای رمزنگاری، به منظور کنترل تورم و حفظ پایداری شبکه‌ها تداوم دارد و به عنوان یکی از ویژگی‌های ممتاز بیت کوین شناخته می‌شود.

همچنین بخوانید: آینده بیت کوین چه می شود ؟ آیا بیت کوین نابود می شود ؟

چرا هاوینگ به وجود آمد؟

این سوال عموما برای مردم پیش می‌ آید که چرا پاداش استخراج در طول سالیان یکسان نمی ‌ماند؟ پاسخ این سوال را باید در قانون عرضه و تقاضا جست‌وجو کرد؛ اگر کوین‌ها سریع ماین شوند و محدودیتی برای تعداد آنها وجود نداشته باشد، ما تعداد بی شماری ارزهای رمزنگاری در گردش خواهیم داشت که عملاً قیمت بسیار پایینی دارند. این اتفاق باعث ناپایداری در بازار و عدم اعتماد به ارزها می‌شود. به همین دلیل، هاوینگ به عنوان یک مکانیزم مهم در بیت کوین و سایر ارزهای رمزنگاری تعبیه شده تا تورم را کنترل، پایداری شبکه‌ها را حفظ کرده و بازار را تنظیم کند. این تنظیمات منجر به ایجاد یک اکوسیستم پایدار و معتبر برای ارزهای رمزنگاری می‌شود. هاوینگ به دلایل متعددی به وجود آمد که در زیر به بخشی از آن ها اشاره کردیم:

  1. کنترل تورم: یکی از دلایل اصلی برای ایجاد هاوینگ، کنترل تورم است. با کاهش پاداش‌های تولید به مرور زمان، ارزش ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین دچار کاهش نمی یابد که این موجب حفظ ارزش دارایی‌ها و جلوگیری از تورم زیاد می‌ شود.
  2. پایداری شبکه: تغییرات در پاداش‌های استخراج می ‌تواند تاثیرات متعددی بر روی حضور ماینرها و امنیت شبکه داشته باشد. هاوینگ باعث ادامه فعالیت ماینرها به تولید بلاک‌ها می ‌شود، اما به دلیل کاهش تعداد بیت کوین‌های جدید، ارزش پاداش‌ها در طول زمان حفظ می ‌شود که ماینرها را ترغیب به ادامه فعالیت می کند و امنیت شبکه را تضمین می دهد.
  3. تنظیم عرضه: هاوینگ به عنوان یک مکانیزم تنظیم عرضه و تقاضای ارزهای دیجیتال عمل می‌ کند. با کاهش نصفی پاداش‌های تولیدی، میزان ارزهای جدید که به بازار عرضه می ‌شوند، کاهش می ‌یابد که ممکن است به کنترل نوسانات شدید بازار کمک کند.

به طور خلاصه، هاوینگ به منظور ایجاد تعادل بین تورم، پایداری شبکه و تنظیم عرضه ارزهای رمزنگاری ایجاد شده است. این مفهوم مهم در ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین جهت ایجاد یک سیستم اقتصادی پایدار و قابل اعتماد، بسیار اهمیت دارد.

تاثیر هاوینگ بر روی قیمت ارزهای دیجیتال

در مورد تأثیر هاوینگ بر روی قیمت بیت کوین، می ‌توان گفت که با هر بار وقوع هاوینگ، میزان عرضه بیت کوین نصف می ‌شود که این عمل به صورت برنامه ‌ریزی شده اتفاق می ‌افتد. از لحاظ تئوری اقتصادی و با در نظر گرفتن وجود تقاضای ثابت برای این ارز دیجیتال، کاهش در عرضه می ‌تواند منجر به افزایش ارزش بیت کوین شود. اما باید توجه داشت که ارزش بیت کوین تحت تأثیر عوامل متعددی قرار دارد و تنها هاوینگ نمی‌تواند تمام تغییرات را توجیه کند.

همچنین در مورد تأثیر هاوینگ بر روی قیمت رمزارزها، باید توجه داشت که بیت کوین به عنوان یکی از مهمترین و معتبرترین ارزهای دیجیتال، تأثیراتی بزرگ بر بازار کریپتوکارنسی دارد. افت و خیزهای قیمتی بیت کوین می ‌تواند تبعات وسیعی بر روی حجم معاملات و ارزش رمزارزهای دیگر داشته باشد. با این حال، باید توجه داشت که نوسانات قیمتی ارزهای دیجیتال نه تنها به هاوینگ بستگی ندارد، بلکه از عوامل مختلفی مانند اخبار، تغییرات در بازارهای مالی جهانی، تقاضا و عرضه و سایر رویدادها تحت تأثیر قرار می‌ گیرد.

به طور کلی، هاوینگ یکی از عوامل مهمی است که تأثیراتی در قیمت بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال می ‌تواند داشته باشد، اما باید این تأثیرات را در کنار دیگر عوامل بازار نیز در نظر گرفت.

هاوینگ بیت کوین

سیستم تولید بیت کوین که استخراج آن بر مبنای اثبات کار یا “Proof of Work” (PoW) است، به این صورت عمل می ‌کند که به ازای هر بلاکی که توسط ماینرها استخراج می ‌شود، پاداشی به واحد بیت کوین به آنها می دهد. اما این پاداش ثابت نیست و بر اساس رویداد هاوینگ تعیین می شود، تاریخ وقوع آن هر چهار سال یک بار است. در این رویداد، تعداد بیت کوین‌ هایی که به ماینرها تعلق می‌ گیرد، کاهش می ‌یابد و این اتفاق به هاوینگ بیت کوین مشهور است.

همچنین بخوانید: تفاوت اثبات سهام و اثبات کار چیست؟

تاریخ هاوینگ بعدی بیت کوین در آوریل سال 2024 خواهد بود. این رویداد باعث کاهش نصفی تولید بیت کوین و کاهش تعداد بیت کوین ‌هایی که به ماینرها تعلق می ‌گیرد، می ‌شود. این فرآیند تا سال 2140 ادامه خواهد داشت که در این سال، تعداد بیتکوین‌های دریافتی ماینرها به صفر می ‌رسد و ماینرها تنها از طریق کارمزد تراکنش‌ها پاداش خواهند گرفت.

محاسبات مرتبط با عرضه بیت کوین در هر هاوینگ و پاداشی که ماینرها دریافت می ‌کنند، به صورت دقیق مورد بررسی قرار گرفته و در جدولی که به نام “هاوینگ بیت کوین” منتشر شده، آمده است. این جدول شامل زمان وقوع هر هاوینگ، شماره بلوک‌ هایی که هاوینگ بعدی در آنها اتفاق می‌ افتد (که همگی مضرب 210 هزار هستند) و مقدار پاداشی است که ماینرها پس از هر هاوینگ دریافت می ‌کنند، می باشد.

همچنین بخوانید: بیت کوین چگونه کار می کند؟

هاوینگ چیست؟

هاوینگ لایت کوین

توجه داشته باشید که این رویداد تنها محدود به بیت کوین نیست و فرآیند استخراج برخی از ارزهای دیجیتال دیگر نیز با هاوینگ همراه است، که یکی از مهم ‌ترین آن‌ها لایت کوین است. لایت کوین از جمله رمزارزهایی است که از فورک شبکه بیت کوین نشات گرفته و از سال 2011 به استخراج پرداخته می‌ شود و هر چند سال یک بار، مانند بیت کوین، زمان هاوینگ آن نیز فرا می‌ رسد.

همچنین بخوانید: هارد فورک بیت کوین چیست؟ و تاثیر آن بر ارز دیجیتال

با توجه به اینکه لایت کوین به عنوان یک انشعاب از شبکه بیت کوین تلقی می ‌شود، روند ایجاد و عرضه این رمزارز نیز بر مبنای اثبات کار (PoW) انجام می ‌پذیرد. از این رو، هاوینگ لایت کوین نیز مانند بیت کوین وجود دارد و ماینرهایی که به استخراج این ارز دیجیتال مشغول می ‌شوند، با توجه به زمانی که تعیین شده، هر چند سال یک بار پاداش کمتری دریافت می ‌کنند.

از زمان ایجاد لایت کوین تاکنون، دو بار هاوینگ در شبکه آن رخ داده، که هاوینگ اول در سال 2015 برگزار شده و منجر به کاهش پاداش استخراج از 50 لایت کوین به 25 لایت کوین شد. همچنین، هاوینگ دوم در سال 2019 اتفاق افتاد و تعداد لایت کوین‌هایی که ماینرها به عنوان پاداش دریافت می ‌کنند، به 12.5 لایت کوین کاهش یافت. پیش‌بینی می ‌شود که زمان هاوینگ بعدی لایت کوین، در سال 2023 خواهد بود و پاداش ماینرها نیز به 6.25 لایت کوین خواهد رسید.

هاوینگ اتریوم

اتریوم یک ارز دیجیتال معروفه که تولید آن از طریق فرآیند استخراج، انجام می ‌شود و الگوریتم اجماع آن مشابه بیت کوین، به نام گواهی اثبات کار (PoW) عمل می ‌کند. برای اضافه شدن یک بلاک به شبکه اتریوم، ماینرها باید تراکنش‌های مربوطه را تایید و با حل یک معادله، بلاک جدیدی را ایجاد کرده تا به عنوان پاداش، اتریوم دریافت کنند.

اگرچه مکانیزم استخراج اتریوم به شکلی مشابه با بیت کوین است، اما مفهوم هاوینگ برای شبکه اتریوم وجود ندارد. در اینجا، پاداش ماینرها به صورت خودکار و ناپیوسته نصف نمی ‌شود. به جای این، با ارتقای شبکه اتریوم و به منظور کنترل عرضه و تقاضا، پاداشی که به ماینرها تعلق می ‌گیرد، هر چند وقت یک بار کاهش می ‌یابد. از این رو، هاوینگ اتریوم وجود ندارد و تغییرات در پاداش ماینرها به صورت مستمر و تحت تاثیر ارتقاهای شبکه اتریوم صورت می‌ پذیرد.

از ابتدای ایجاد اتریوم تاکنون، پاداش ماینرهای شبکه به تدریج کاهش یافته است. در سال‌های 2017 تا 2019، پاداش به ترتیب از 5 اتریوم به 3 اتریوم در هر بلاک کاهش یافته و در حال حاضر حدود 2 اتریوم است. این تغییرات نشانگر تلاش شبکه اتریوم برای کنترل عرضه، تقاضا و حفظ پایداری اقتصادی آن می باشد.

تاثیرات هاوینگ بر ماینرها و شبکه‌ی بلاک‌ چین

ماینرها به عنوان عوامل کلیدی در اجرای هاوینگ نقش مهمی ایفا می‌ کنند. کاهش پاداش ممکن است تعدادی از ماینرها را از فعالیت منصرف کند که باعث تغییرات در امنیت شبکه می ‌شود. همچنین هاوینگ تاثیرات قابل توجهی بر ماینرها و شبکه‌های بلاک ‌چین دارد. این تغییرات در پاداش استخراج، اثراتی به تنظیم عرضه، تقاضا، قیمت و پایداری ارزهای دیجیتال دارند. این تاثیرات در ماینرها بر روی تغییرات در توانایی استخراج، تحول در میزان پاداش و غیره، اثر دارد؛ اما در بلاک چین بر روی تغییر در تورم، تغییر در دینامیک شبکه، تنظیم عرضه و تقاضا و موارد دیگر تاثیر می گذارد.

سخن پایانی

هاوینگ به عنوان یک مفهوم کلیدی در ارزهای رمزنگاری با تأثیرات گسترده اقتصادی و فنی مطرح است. این فرآیند نقش مهمی در کنترل تورم، حفظ ارزش دارایی‌ها و پایداری شبکه‌ها ایفا می ‌کند. با توجه به تجربه‌های گذشته، هاوینگ اثرات زیادی بر بازارهای ارزهای رمزنگاری دارد و می تواند باعث ادامه فعالیت ماینرها شود، نکته در اینجاست که اگر تعداد ماینرهای فعال یک شبکه کم شود، آن شبکه از حالت غیرمتمرکز خارج می شود و احتمال نابودی وجود دارد.

نظرات خود را در بخش دیدگاه ها با آکادمی بیتریوم به اشتراک بگذارید.

5/5 - (3 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

پربازدید ترین مطالب

مقالات مرتبط

Volume
Play
1x
00:00/00:00