قرارداد هوشمند ترون چیست؟

قرارداد هوشمند ترون چیست؟

فعالان بازار ارز دیجیتال حتما با اصطلاح قرارداد هوشمند یا Smart contract آشنا شده اند، اما در این مقاله قصد داریم به موضوع قرارداد هوشمند ترون بپردازیم. ترون (TRON) یک شبکه بلاکچین غیرمتمرکز (decentralized) است که به‌دلیل برخورداری از ساختاری منعطف معروف شده است. این شبکه بلاکچین دارای ویژگی‌های مثبت بسیاری همچون قرارداد هوشمند ترون است که باعث شده تا فضای سازگارتری در اختیار معامله‌گران و کاربران دنیای کریپتوکارنسی قرار بگیرد. شبکه ترون، شکلی جدید از مدل مشابه شبکه بلاکچین بیت کوین ارائه کرده و بستری مطمئن و امن را برای کاربران به ارمغان آورده است. از جمله کاربردهای شبکه ترون می‌توان به قراردادهای هوشمندی اشاره کرد که با استفاده از آن‌ها شکل جدیدی از بازاریابی شبکه‌های MLM شکل گرفته است. با آکادمی بیتریوم همراه باشید تا بیشتر در رابطه با قرارداد هوشمند ترون آشنا بشیم.

قرارداد هوشمند ترون چیست؟

 

در حالت کلی، یک اسمارت کانترکت (smart contract)، قراردادی دیجیتالی و غیرملموس است که برای اجرای اتوماتیک یک‌سری اقدامات خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد. اقداماتی که در جریان یک قرارداد هوشمند انجام می‌شوند، بر اساس شرایط ازپیش‌تعیین‌شده و برنامه‌ریزی‌شده شکل می‌گیرند. گاهی چندین قرارداد به یکدیگر می‌پیوندند و زنجیره‌ای از برنامه‌های غیرمتمرکز یا DApps شکل می‌دهند. شبکه ترون هم اسمارت کانترکت‌های مختص به خود را دارد و کاربران می‌توانند با تکیه بر این قراردادها فعالیت‌های مختلفی را انجام دهند.

برای مثال، یک قرارداد هوشمند ترون می‌تواند برای انتقال ارزهای کریپتوکارنسی، ذخیره دارایی‌های دیجیتال و ردیابی موجودی یا پرداخت‌های خودکار به‌کار گرفته شود. یکی از کاربردهای قرارداد هوشمند ترون (TRX smart contract)، امکان ساختن برنامه‌ها و محتواهای سرگرم‌کننده در فضای غیرمتمرکز بلاک چین TRON محسوب می‌شود. همین ویژگی باعث می‌شود تا آینده ارز دیجیتال ترون رقم بخورد و کاربران برای خرید ترون یا انجام معاملات با آن ترغیب شوند.

عملکرد قراردادهای هوشمند شبکه ترون هم مشابه همین قراردادها در شبکه اتریوم است. این کانترکت‌ها در هر شبکه اتریوم و ترون با استفاده از یک نوع زبان برنامه‌نویسی ساخته و راه‌اندازی شده‌اند. از جمله ویژگی‌هایی که اسمارت کانترکت TRON را از شکل مشابه آن در اتریوم متمایز می‌کند، به‌کارگیری آن در صنعت MLM یا بازاریابی شبکه‌ای است. Smart Contract شبکه ترون در حال حاضر با زبان برنامه‌نویسی سالیدیتی (Solidity) ساخته شده‌اند که مبتنی بر شبکه اتریوم است.

قرارداد هوشمند ترون چیست؟

توسعۀ و بررسی ترون

توسعه روی بلاک چین ترون برای یک توسعه‌دهندۀ باتجربه، می‌تواند به مثابه یک کار روزمره و بی‌دردسر باشد ولی برای افراد تازه وارد، به خصوص در زمینۀ توسعۀ بلاکچین، ممکن است در ابتدای امر کمی دشوار و پرقِلق باشد.

پروژۀ ترون یک پرتال اختصاصی برای توسعه‌دهندگان دارد که در دسترس عموم قرار گرفته است. این پروژه تا جایی می‌تواند به عملکرد خوب خود ادامه دهد که بک اند (لایه‌های زیرین که برای کاربر غیرمحسوس است) و چارچوب توسعۀ آن اجازه بدهند. توسعه روی ترون، مزیت‌های متنوعی را در مقایسه با سایر بلاک چین‌ها به ما ارائه می‌دهد. بر اساس گزارش‌ها، توسعه‌دهندگان نسبت به ترون اقبال زیادی دارند؛ زیرا در وهلۀ اول در مقایسه با سایر پروژه‌ها، توان عملیاتی بیشتری را در اختیار توسعه‌دهندگان قرار می‌دهد. همچنین قابلیت مقیاس‌پذیری را هم فراهم می‌کند. صرف نظر از اینکه کاربران بخواهند اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز یا قرارداد های هوشمند را توسعه دهند یا اینکه فقط کدها را دستکاری کنند، باید سورس کدی که داخل ترون قرار دارد را از طریق خط فرمان خود دانلود کنند.

ترون از توسعۀ جاوا پشتیبانی می‌کند و از طریق یک نسخۀ سفارشی از گواه اثبات سهام وکالتی (Delegated Proof of Stake) عمل می‌کند که یک سازوکار نسبتاً جدید در زمینۀ توسعه است و بلاکچین EOS هم از آن استفاده می‌کند.

در جریان فرآیند توسعه در اکوسیستم ترون، توسعه‌دهندگان با مفهوم ماشین مجازی ترون (Tron Virtual Machine) سروکار خواهند داشت که مفهومی موازی با ماشین مجازی اتریوم است. اگر بتوان اتریوم را یک کامپیوتر عظیم در نظر گرفت که ماشین مجازی آن در قلبش قرار گرفته و وظیفۀ کامپایل کردن کدهای ورودی سفارشی را بر عهده دارد، ترون هم یک کامپیوتر منحصربه‌فرد دیگر است که ماشین مجازی‌اش در مرکز آن قرار دارد و کامپایل کردن ورودی‌های پیچیدۀ کاربران را ممکن می‌سازد.

شاید توسعه روی ترون در ابتدا دشوار به نظر برسد ولی واقعیت خلاف این تصور است. تنها شرط به‌کارگیری قرارداد های هوشمند روی بلاکچین ترون این است که کد آنها با زبان برنامه‌نویسی سالیدیتی (Solidity) نوشته شده باشد. سالیدیتی زبان توسعۀ داخلی اتریوم و ابزار اصلی ساخت اکثر قرارداد های هوشمند موجود است. اگر یک توسعه‌دهنده، برنامه‌نویسی به زبان سالیدیتی را بلد باشد، از نظر تئوری می‌تواند فوراً روی بلاکچین ترون کار کند. شیوۀ این کار معمولاً به صورت سنتی و از طریق تبدیل انجام می‌شود.

قرارداد هوشمند ترون چیست؟

برنامه غیرمتمرکز و شبکه ترون

 

همزمان با پیشرفت اکوسیستم ترون  و افزایش توسعه دهندگان و کاربران احتمالی، چارچوب هایی برای یکپارچه سازی آن با دقت مورد پیگیری قرار می گیرد. این موضوع مخصوصا در مورد سیستم های آنلاین صدق می کند. در حالی که کامپیوتر ها، وبسایت ها، اپلیکیشن ها و سایر موارد ممکن است ذاتا در معرض فناوری غیر متمرکز نباشند اما قرارداد های هوشمند در ترون می توانند ارتباط بین این سیستم های متمرکز با یک چارچوب توزیع شده را فراهم آورند. ترون وب (Tron Web) مثالی از این موضوع برای اپلیکیشن ها می باشد. با داشتن دانش مناسبی از جاوا اسکریپت، ترون وب می‌تواند چارچوب تعامل پذیر ساده ای برای فرآیندهای پیشرفته غیرمتمرکز برای برنامه های موجود باشد.

ترون ایجاد و توسعه اپلیکیشن های غیر متمرکز را مقدور می سازد و ترون وب نقش ارتباطی را در تسهیل این فرآیند بازی می کند. علی رغم بحث های موجود، تنها زمان نشان خواهد داد که آینده اپلیکیشن های غیر متمرکز ترون و استفاده منظم از آنها مورد قبول عموم قرار خواهد گرفت یا نه.

در حالی که یادگیری یک چارچوب کاملا جدید اغلب می تواند بسیار خسته کننده باشد اما ترون یک انتقال سریع به اکوسیستم خود را برای کاربرانی فراهم آورده که می خواهند به جای اتریوم، بلاک چین ترون را دنبال کنند. توجه به این نکته مهم است که هر زنجیره ای مزایا و معایب خود را دارد و توسعه دهنده باید تحقیق کند تا متوجه شود که کدام مجموعه بر اساس سبک توسعه وی مناسب تر است. صرف نظر از این مطلب، ترون چارچوبی را برای انتقال قرارداد های برنامه نویسی شده در اتریوم به ترون  امکان پذیر کرده است.

به جای آنکه قراردادی ایجاد شود و محدود به شبکه اتریوم باشد که برای داشتن عملکرد به اتر و گس نیاز دارد، پروتکل ترون به کار گرفته شده است. انتقال قرارداد ها به اکوسیستم ترون  معمولا نیازمند جایگزینی پارامتر هایی مانند ether/Gas با TRX/Sun می باشد. به همان شیوه که در اتریوم، اتر به عنوان پول اصلی ایفای نقش می کند و گس Gas نیز کسر هایی ساده از ارزش اتر است، TRX نیز که کوتاه شده Tronix می باشد، نقش پول اصلی را دارد و Sun ارائه دهنده کسر هایی از ارزش TRX می باشد.

قابل ذکر است که ضرورتی ندارد که قراردادهای موجود در بلاک‌ چین اتریوم مجددا برنامه نویسی شوند تا در اکوسیستم ترون کار کنند. در واقع فقط تغییرات جزیی در اسناد مشخصی نیاز است که توسعه دهندگان می‌دانند در کدام قسمت عملکرد دارند. در واقع همچنان که در اسناد ترون  هم موجود است تنها تغییراتی جزئی مورد نیاز است و توسعه دهندگان در اساس تنها به قرارداد اجازه خواهند داد که مکان عملکرد خود را بداند. با در نظر داشتن همه این موارد، قرارداد های Solidity با تعدیلاتی جزئی می توانند برای برنامه نویسی قرارداد های هوشمند ترون مورد استفاده قرار بگیرند.

قرارداد هوشمند ترون چیست؟

مزایا و معایب قرارداد هوشمند ترون

 

شبکه بلاک چین و قراردادهای هوشمند ترون علاوه بر ویژگی‌های مثبت، معایبی هم دارند که در ادامه به مهم‌ترین آن‌ها اشاره می‌کنیم. در ابتدا بهتر است، نگاهی به مزایای این قراردادها داشته باشیم:

مزایای قرارداد هوشمند ترون :

 

  • قرارداد هوشمند ترون روی سیستم بلاکچین اجرا می‌شود و این مسئله، امکان ردیابی تراکنش‌ها و جزئیات پرداخت‌ها را آسان‌تر می‌کند.
  • استفاده از این قراردادها باعث می‌شود تا اپراتورها در سیستم بازاریابی شبکه‌ای (MLM) انرژی کمتری صرف کنند.
  • تمام تراکنش‌ها در بستر Smart Contract ترون با امنیت انجام می‌شوند و می‌توان آن‌ها را به‌راحتی انتقال داد.
  • اجرای قرارداد هوشمند در ترون در مقام مقایسه با اتریوم، هزینه کمتری دارد.
  • با استفاده از این قراردادها در شبکه ترون، هیچ تخلفی در سیستم MLM رخ نمی‌دهد.

معایب قرارداد هوشمند ترون : 

 

  • شبکه ترون بیش‌ از اندازه متمرکز است و اکثر قراردادهای هوشمند آن، اختصاصی هستند.
  • بیشتر از نصف توکن‌های TRX در ۱۰ آدرس خاص نگهداری می‌شوند و همین می‌تواند روی قیمت کلی ارزهای دیجیتال تاثیرگذار باشد.
  • در حال حاضر، بخش اولیه پروژه ترون به مرحله اجرا رسیده و نمی‌توان نظری قطعی و ثابت در مورد عملکرد آن ارائه داد.

در این مقاله به تمامی مزایا و معایب احتمالی شبکه بلاک چین ترون و اسمارت کانترکت‌های آن اشاره کردیم. نظر شما در مورد قابلیت شبکه ترون چیست؟ به‌نظر شما آیا می‌توان از این قراردادها برای بهینه‌تر کردن انجام تراکنش استفاده کرد؟ آیا بهبود وضعیت سیستم‌های بازاریابی شبکه‌ای (MLM) با قرارداد هوشمند ترون امکان‌پذیر است؟ نظرات خود را در بخش دیدگاه ها با آکادمی بیتریوم به اشتراک بگذارید. همچنین می توانید مقاله قرارداد هوشمند (اسمارت کانترکت) چیست؟را از سایت ما بخوانید.

5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

پربازدید ترین مطالب

مقالات مرتبط

Volume
Play
1x
00:00/00:00