در این مقاله از آکادمی بیتریوم متوجه موارد زیر خواهید شد:
از زمان ایجاد بیت کوین در سال 2009، محبوبیت ارزهای دیجیتال افزایش یافته است و امروزه در مجموع، تریلیون ها دلار ارزش دارند. اگرچه آنها می توانند منافعی را به مصرف کنندگان و سرمایه گذاران ارائه دهند، اما می توانند توسط بازیگران بد نیز تحت تأثیر قرار گرفته و خطرات اقتصادی ایجاد کنند. در پاسخ، بسیاری از دولت ها در حال بررسی معرفی ارزهای دیجیتال خود هستند.
مقدمه ای بر ارزهای دیجیتال و آینده پول
در طی چند سال، ارزهای رمزنگاری شده از نوآوری های دیجیتال به فناوری های تریلیون دلاری، با پتانسیل ایجاد اختلال در سیستم مالی جهانی تبدیل شده اند. بیت کوین و صدها ارز دیجیتال دیگر، به طور فزاینده ای به عنوان سرمایه گذاری نگهداری می شوند و از آنها برای خرید همه چیز از نرم افزار گرفته تا املاک و مستغلات و داروهای غیرقانونی استفاده می شود.
از نظر طرفداران، ارزهای دیجیتال یک نیروی دموکراتیک هستند که قدرت خلق و کنترل پول را از بانک های مرکزی و وال استریت سلب می کنند. با این حال، منتقدان می گویند که فناوری جدید به شدت غیرقانونی است و گروه های جنایتکار، سازمان های تروریستی و دولت های سرکش را قدرتمند می کند. آنها استدلال می کنند که استخراج کریپتو که با مصرف الکتریسیته زیاد است برای محیط زیست نیز مضر می باشد.
رگولاتورهای (ناظر) مالی اکنون در تلاش برای پاسخگویی هستند. مقررات در سراسر جهان به طور قابل توجهی متفاوت است، برخی از دولت ها از ارزهای دیجیتال استقبال می کنند و برخی دیگر استفاده از آنها را ممنوع یا محدود می کنند. بانک های مرکزی در سراسر جهان، از جمله فدرال رزرو ایالات متحده، در حال بررسی معرفی ارزهای دیجیتال خود برای رقابت با رونق ارزهای دیجیتال هستند.
ارزهای دیجیتال چیست؟
ارزهای دیجیتال معمولاً در شبکه های کامپیوتری غیرمتمرکز بین افراد دارای کیف پول مجازی مبادله می شوند، به همین دلیل که برای استفاده از اصول رمزنگاری برای ضرب سکه های مجازی نامیده می شود. این تراکنش ها به صورت عمومی در دفترهای توزیع شده و ضد دستکاری که به نام بلاک چین شناخته می شوند، ثبت می شوند. این چارچوب منبع باز، است که از تکراری شدن سکه ها جلوگیری می کند و نیاز به یک مرجع مرکزی مانند بانک برای اعتبارسنجی تراکنش ها را از بین می برد. بیت کوین که در سال 2009 توسط مهندس نرم افزار ساتوشی ناکاموتو ایجاد شد، با اختلاف برجسته ترین ارز رمزنگاری شده است و ارزش کل آن گاه از یک تریلیون دلار فراتر رفته است. اما بسیاری از موارد دیگر، از جمله اتریوم، دومین مورد محبوب، در سال های اخیر گسترش یافته اند و بر اساس همان اصول کلی عمل می کنند.
کاربران ارزهای دیجیتال وجوه خود را بین آدرس های کیف پول دیجیتال ارسال می کنند. این تراکنشها سپس در «بلوکها» ثبت میشوند و در سراسر شبکه تأیید میشوند. بلاک چین ها نام های واقعی یا آدرس های فیزیکی را ضبط نمی کنند، فقط انتقال بین کیف پول های دیجیتال را ثبت می کنند و بنابراین درجه ای از ناشناس بودن را به کاربران اعطا می کنند. برخی از ارزهای دیجیتال، مانند مونرو، ادعا می کنند که حریم خصوصی بیشتری را ارائه می دهند. با این حال، اگر هویت صاحب کیف پول مشخص شود، تراکنش های آنها قابل ردیابی است.
ماینرهای بیت کوین از طریق اعتبارسنجی تراکنش های موجود در شبکه، سکه به دست می آورند، فرآیندی که آنها را ملزم می کند تا مسائل ریاضی را با استفاده از رایانه برای حدس زدن و بررسی تریلیون ها راه حل ممکن، که به عنوان «اثبات کار» شناخته می شود، حل کنند. بسیاری از ارزهای دیجیتال از این روش استفاده می کنند، اما برخی در عوض از مکانیزم اعتبار سنجی به نام “اثبات سهام” استفاده می کنند. در مورد بیت کوین، هر ده دقیقه یک بلوک تراکنش به زنجیره اضافه می شود و در این مرحله بیت کوین جدید تعلق می گیرد. (پاداش در طول زمان به طور پیوسته کاهش می یابد). مجموع عرضه بیت کوین به بیست و یک میلیون سکه محدود شده است، اما همه ارزهای دیجیتال چنین محدودیتی ندارند.
قیمت بیت کوین و بسیاری دیگر از ارزهای دیجیتال بر اساس عرضه و تقاضای جهانی متفاوت است. با این حال، ارزش برخی از ارزهای دیجیتال ثابت است، زیرا توسط داراییهای دیگر پشتیبانی میشوند، بنابراین نام «استیبل کوین» را برای آنها به ارمغان میآورند. به عنوان مثال، ارزش استیبل کوین های محبوب Tether و USD Coin ظاهراً 1 دلار در هر سکه تعیین شده است، اگرچه مقامات ادعا کرده اند که همیشه اینطور نیست.
چرا ارزهای دیجیتال محبوب هستند؟
زمانی که بهعنوان علاقهی حاشیهای مبشران فناوری رد میشد، ارزهای رمزپایه (به ویژه بیتکوین) در سالهای اخیر به شدت افزایش یافتهاند. در سال 2021، قیمت بیت کوین برای اولین بار به بیش از 60000 دلار رسید. ارزهای مختلف جذابیتهای متفاوتی دارند، اما محبوبیت ارزهای دیجیتال عمدتاً ناشی از ماهیت غیرمتمرکز آنها است: میتوان آنها را نسبتاً سریع و ناشناس، حتی در سراسر مرزها، بدون نیاز به بانکی که بتواند تراکنش را مسدود کند یا کارمزدی دریافت کند، منتقل کرد. به عنوان مثال، ناراضیان در کشورهای اقتدارگرا برای دور زدن کنترل های دولتی به بیت کوین کمک مالی کرده اند. برخی از کارشناسان می گویند که دارایی های دیجیتال در درجه اول ابزاری برای سرمایه گذاری هستند.
ارزهای دیجیتال چالش هایی ایجاد کرده است؟
ارزهای رمزنگاری شده همچنین مجموعه جدیدی از چالشها را برای دولتها ایجاد کردهاند. ناشناس بودن و قابل حمل بودن ارزهای دیجیتال، آنها را برای بازیگران بدی مانند گروه های جنایتکار، سازمان های تروریستی و کشورهای سرکش جذاب می کند. همچنین ابهاماتی در مورد رفتار نظارتی فناوریهای مالی نوظهور وجود دارد. علاوه بر این، استخراج کریپتو میتواند به مقدار زیادی برق نیاز داشته باشد که منجر به نگرانیهایی در مورد اثرات زیست محیطی آن شده است. در همین حال، افزایش پرداختهای DeFi و کریپتو سوالاتی را در مورد حمایت از مصرفکننده، نوسانات بازار و توانایی بانکهای مرکزی برای اجرای سیاستهای پولی ایجاد کرده است.
فعالیت های غیرقانونی در سالهای اخیر، مجرمان سایبری به طور فزایندهای حملات باجافزاری را انجام دادهاند که به وسیله آنها به شبکههای رایانهای نفوذ کرده و آنها را خاموش میکنند و سپس برای بازیابی آنها، اغلب با ارزهای رمزنگاریشده، درخواست پرداخت میکنند. بر اساس آخرین ارزیابی سالانه آژانس مبارزه با مواد مخدر ایالات متحده (DEA)، کارتل های مواد مخدر و پولشویی ها نیز “به طور فزاینده ای از ارز مجازی” در فعالیت های خود استفاده می کنند. مقامات ایالات متحده و اروپا تعدادی از به اصطلاح بازارهای دارک وب را تعطیل کرده اند، وب سایت هایی که در آن افراد ناشناس می توانند از ارزهای دیجیتال برای خرید و فروش کالاها و خدمات غیرقانونی و در درجه اول مواد مخدر استفاده کنند.
تروریسم و فرار از تحریم برتری دلار آمریکا قدرت بیرقیب برای اعمال تحریمهای اقتصادی فلجکننده را به ایالات متحده داده است. با این حال، کشورهای تحریم شده از جمله ایران و کره شمالی به طور فزاینده ای از ارز دیجیتال برای فرار از مجازات های ایالات متحده استفاده می کنند. در همین حال، گروههای تروریستی مانند دولت خودخوانده اسلامی، القاعده و شاخه نظامی سازمان فلسطینی حماس نیز به تجارت رمزنگاری میپردازند.
آسیب های زیست محیطی استخراج بیت کوین یک فرآیند بسیار انرژی بر است: این شبکه در حال حاضر بیشتر از بسیاری از کشورها برق مصرف می کند. این باعث ایجاد ترس در مورد سهم ارزهای دیجیتال در تغییرات آب و هوایی شده است. طرفداران ارزهای دیجیتال می گویند این مشکل با استفاده از انرژی های تجدیدپذیر قابل حل است. رئیس جمهور السالوادور متعهد شده است که از انرژی آتشفشانی برای استخراج بیت کوین استفاده کند. طبق گزارشها، نگرانیهای زیستمحیطی باعث شد اتریوم به سمت مدل اثبات سهام حرکت کند که انرژی کمتری مصرف میکند.
مالی غیرقانونی افزایش سریع ارزهای دیجیتال و شرکتهای دی فای DeFi به این معنی است که میلیاردها دلار تراکنش در یک بخش نسبتاً غیرقانونی انجام میشود و نگرانیهایی را در مورد تقلب، فرار مالیاتی و امنیت سایبری و همچنین ثبات مالی گستردهتر ایجاد میکند. اگر رمزارزها به شکل غالب پرداخت های جهانی تبدیل شوند، می توانند توانایی بانک های مرکزی، به ویژه بانک های کشورهای کوچکتر را برای تعیین سیاست های پولی از طریق کنترل عرضه پول محدود کنند.
دولت ها در مورد ارزهای دیجیتال چه اقدامی می کنند؟
بسیاری از دولتها در ابتدا رویکردی غیرمستقیم به ارزهای دیجیتال داشتند، اما رشد و تکامل سریع آنها، همراه با ظهور DeFi، رگولاتورها را مجبور کرد تا قوانینی را برای بخش نوظهور ایجاد کنند، فرآیندی که ممکن است سالها طول بکشد. مقررات در سراسر جهان بسیار متفاوت است، برخی از دولت ها از ارزهای دیجیتال استقبال می کنند و برخی دیگر آنها را به طور کامل ممنوع می کنند. کارشناسان می گویند چالش برای تنظیم کننده ها، ایجاد قوانینی است که ریسک های مالی سنتی را بدون خفه کردن نوآوری محدود می کند.
در ایالات متحده، سیاست گذاران نشان داده اند که در حال حرکت به سمت تنظیم ارزهای دیجیتال و بخش DeFi در حال ظهور هستند. با این حال، ارزهای رمزپایه به خوبی در چارچوب نظارتی موجود قرار نمیگیرند و ابهامی ایجاد میکنند که احتمالاً قانونگذاران باید آن را حل کنند. گری جنسلر، رئیس کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) بخش ارزهای دیجیتال را یک “غرب وحشی” نامیده است و از کنگره خواسته است تا به SEC اختیارات بیشتری بدهد. جروم پاول، رئیس فدرال رزرو و جانت یلن، وزیر خزانه داری هر دو خواستار مقررات قوی تر برای استیبل کوین ها شده اند.
برای محدود کردن فعالیتهای غیرقانونی، مقامات صرافیهایی را هدف قرار دادهاند که به کاربران اجازه میدهند ارزهای دیجیتال را به دلار آمریکا و سایر ارزهای ملی تبدیل کنند. تحت فشار رگولاتورها، صرافیهای بزرگ از جمله کوینبیس، بایننس و جمینی به «مشتری خود بشناسید» و سایر الزامات ضد پولشویی پایبند هستند. در همین حال، سازمانهای مجری قانون و اطلاعاتی یاد گرفتهاند که از قابلیت ردیابی بیشتر ارزهای دیجیتال با استفاده از بلاک چین برای تجزیه و تحلیل و ردیابی فعالیتهای مجرمانه استفاده کنند. به عنوان مثال، برخی از باج های پرداخت شده به هکرهای Colonial Pipeline بعداً توسط FBI بازیابی شد. در سپتامبر 2021، وزارت خزانه داری اعلام کرد که استفاده از ارزهای رمزنگاری شده در حملات باج افزار را سرکوب کرده و اولین تحریم های خود را بر روی یک صرافی رمزنگاری صادر کرد.
چین که بیشترین استخراج بیت کوین در جهان را به خود اختصاص می دهد، به شدت برای سرکوب ارزهای رمزپایه حرکت کرده است. در سپتامبر 2021، مقامات چینی ممنوعیت گسترده ای را برای تمام تراکنش ها و استخراج ارزهای دیجیتال اعلام کردند که باعث شد قیمت برخی از ارزهای دیجیتال بلافاصله پس از آن به شدت کاهش یابد. تعداد انگشت شماری از کشورهای دیگر، از جمله بولیوی، نیجریه و روسیه نیز برای محدود کردن استفاده از رمزنگاری اقدام کردهاند و سایرین در حال بررسی محدودیتهایی هستند. با این حال، اکثر دولت ها تاکنون رویکرد نسبتا محدودی را در پیش گرفته اند.
ارز دیجیتال بانک مرکزی چیست؟
در تلاش برای اثبات حق حاکمیت، بسیاری از بانک های مرکزی، از جمله فدرال رزرو ایالات متحده، در حال بررسی معرفی نقدینگی دیجیتال خود هستند که به عنوان ارز دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) شناخته می شود. برای طرفداران، CBDC سرعت و سایر مزایای ارز دیجیتال را بدون خطرات مرتبط وعده می دهد. ده ها کشور که با هم بیش از 90 درصد اقتصاد جهانی را نمایندگی می کنند، در حال بررسی CBDC هستند. چین به سرعت در حال حرکت است: یوان دیجیتالی را در اواخر سال 2019 آزمایش کرد که اکنون برای میلیاردها دلار تراکنش استفاده می شود. بر اساس گزارش ها، در ایالات متحده، بین مقامات فدرال رزرو بر سر نیاز به دلار دیجیتال اختلاف نظر وجود دارد.
همچنین بخوانید: ارز دیجیتال بانک مرکزی یا ملی (CBDC) چیست؟
کارشناسان می گویند که علاقه به CBDC در سال 2019 زمانی که فیس بوک اعلام کرد که ارز دیجیتال خود را به نام Libra ایجاد می کند، تشدید شد و به طور بالقوه گزینه پرداخت جدیدی را برای بیش از دو میلیارد کاربر خود ارائه می دهد. (این شرکت از آن زمان پروژه را کاهش داده و نام آن را به Diem تغییر داده است). چین یکی دیگر از عوامل محرک است: کارشناسان می گویند که یک یوان دیجیتال می تواند کنترل بیشتری بر اقتصاد و شهروندانش به پکن بدهد و وضعیت دلار آمریکا به عنوان ارز ذخیره بین المللی مطلوب را تهدید کند. .
یکی از راههای اجرای CBDC این است که شهروندان مستقیماً در بانک مرکزی حساب داشته باشند . این امر به دولتها راههای جدید قدرتمندی برای مدیریت اقتصاد میدهد. به عنوان مثال، پرداختهای محرک و سایر مزایا میتواند مستقیماً به مردم اعتبار داده شود و عدم رشد بانک مرکزی CBDC را به یک دارایی دیجیتال امن تبدیل میکند. مکاینتاش و دیگر کارشناسان میگویند که معرفی آنها میتواند مشکلات جدیدی را با متمرکز کردن حجم عظیمی از قدرت، داده و ریسک در یک بانک واحد و به خطر انداختن حریم خصوصی و امنیت سایبری ایجاد کند.
برخی کارشناسان می گویند پتانسیل CBDC برای قطع بانک های تجاری به عنوان واسطه، خطراتی را به همراه دارد، زیرا این بانک ها با ایجاد و تخصیص اعتبار (یعنی اعطای وام) نقش اقتصادی مهمی را ایفا می کنند. اگر مردم تصمیم بگیرند که مستقیماً با فدرال رزرو بانک کنند، بانک مرکزی باید یا تسهیلات استقراض مصرف کننده را تسهیل کند، که ممکن است برای انجام آن مجهز نباشد، یا راه های جدیدی برای تزریق اعتبار بیابد. به این دلایل، برخی از کارشناسان می گویند ارزهای دیجیتال خصوصی و تنظیم شده به CBDC اولویت دارند.
نظرات خود را در بخش دیدگاه ها با آکادمی بیتریوم به اشتراک بگذارید.