تا انتهای این مقاله همراه آکادمی بیتریوم باشید تا در باره رکود در اقتصاد بدانید، همچنین جهت خواندن مطالب بیشتر دپارتمان اقتصاد کلیک کنید.
رکود چیست؟
رکود یک اصطلاح در اقتصاد کلان می باشد که به کاهش قابل توجه فعالیت اقتصادی عمومی در یک منطقه تعیین شده، اشاره دارد. معمولاً به عنوان دو فصل متوالی کاهش اقتصادی شناخته می شد که توسط تولید ناخالص داخلی در ارتباط با شاخص های ماهانه مانند افزایش بیکاری منعکس می شد. با این حال، دفتر ملی تحقیقات اقتصادی (NBER)، که رسماً رکود اقتصادی را اعلام می کند، می گوید که دو فصل متوالی کاهش تولید ناخالص داخلی واقعی دیگر آنگونه که تعریف می شود نیست. NBER رکود را به عنوان کاهش قابل توجه فعالیت اقتصادی در سرتاسر اقتصاد تعریف میکند که بیش از چند ماه طول میکشد و معمولاً در تولید ناخالص داخلی واقعی، درآمد واقعی، اشتغال، تولید صنعتی و فروش عمدهفروشی و خردهفروشی قابل مشاهده است.
همچنین بخوانید: اقتصاد چگونه کار می کند؟
نکات کلیدی رکود
رکود دوره ای از کاهش عملکرد اقتصادی در کل اقتصاد است که چندین ماه طول می کشد. کسبوکارها، سرمایهگذاران و مقامات دولتی شاخصهای اقتصادی مختلفی را دنبال میکنند که میتواند به پیشبینی یا تأیید شروع رکود کمک کند، اما آنها به طور رسمی توسط NBER اعلام شدهاند.
انواع نظریه های اقتصادی برای توضیح چگونگی و چرایی وقوع رکود ایجاد شده است.
رکود در تولید صنعتی، اشتغال، درآمد واقعی و تجارت عمده فروشی و خرده فروشی قابل مشاهده است. تعریف عملی رکود، دو چهارم متوالی رشد اقتصادی منفی است که با تولید ناخالص داخلی (GDP) یک کشور اندازهگیری میشود، اگرچه دفتر ملی تحقیقات اقتصادی (NBER) برای نامیدن رکود لزوماً نیازی به مشاهده این اتفاق ندارد. برای تصمیم گیری از داده های ماهانه گزارش شده بیشتر استفاده می کند، بنابراین کاهش تولید ناخالص داخلی سه ماهه همیشه با تصمیم برای اعلام رکود مطابقت ندارد.
NBER رسماً در فوریه 2020 پایان دادن به گسترش اقتصادی را اعلام کرد زیرا ایالات متحده در بحبوحه همهگیری ویروس کرونا وارد رکود شد. به گفته NBER، رکود اقتصادی کوتاهترین زمان ثبت شده بود که تنها دو ماه بعد در آوریل 2020 پایان یافت.
درک رکود
از زمان انقلاب صنعتی، روند بلندمدت اقتصاد کلان در اکثر کشورها رشد اقتصادی بوده است. با این حال، همراه با این رشد بلندمدت، نوسانهای کوتاهمدت نیز وجود داشته است، زمانی که شاخصهای اصلی اقتصاد کلان کاهش یا حتی کاهش کامل عملکرد را در بازههای زمانی شش ماهه تا چند ساله نشان میدهند، قبل از اینکه به روند رشد بلندمدت خود بازگردند. این کاهش های کوتاه مدت به عنوان رکود شناخته می شوند.
پیش بینی ها و شاخص های رکود
هیچ راه واحدی برای پیش بینی چگونگی و زمان وقوع رکود وجود ندارد. به غیر از دو فصل متوالی کاهش تولید ناخالص داخلی، اقتصاددانان معیارهای مختلفی را برای تعیین اینکه آیا یک رکود قریب الوقوع است یا در حال وقوع است، ارزیابی می کنند. به گفته بسیاری از اقتصاددانان، برخی از پیش بینی کنندههای پذیرفته شده وجود دارد که وقتی با هم اتفاق میافتند ممکن است به یک رکود احتمالی اشاره کنند.
اول، شاخصهای پیشرو هستند که از لحاظ تاریخی تغییرات در روندها و نرخهای رشد خود را قبل از تغییرات متناظر در روندهای اقتصاد کلان نشان میدهند. اینها شامل شاخص مدیران خرید ISM، شاخص اقتصادی پیشرو هیئت کنفرانس، شاخص پیشرو ترکیبی OECD و منحنی بازده خزانه داری است. اینها برای سرمایه گذاران و تصمیم گیرندگان تجاری بسیار مهم هستند، زیرا می توانند هشدارهای قبلی درباره رکود بدهند.
همچنین بخوانید: علت های رکود اقتصادی
دوم، مجموعههای دادهای رسماً از آژانسهای دولتی مختلف منتشر میشوند که بخشهای کلیدی اقتصاد را نشان میدهند، مانند آمار مسکن و دادههای سفارشهای جدید کالاهای سرمایهای منتشر شده توسط سرشماری ایالات متحده. تغییرات در این داده ها ممکن است اندکی منجر به یا حرکت همزمان با شروع رکود شود، تا حدی به این دلیل که از آنها برای محاسبه اجزای تولید ناخالص داخلی استفاده می شود، که در نهایت برای تعیین زمان شروع رکود استفاده می شود. آخرین شاخص های عقب ماندگی هستند که می توانند برای تأیید تغییر اقتصاد به سمت رکود پس از شروع آن استفاده شوند، مانند افزایش نرخ بیکاری.
چه چیزی باعث رکود می شود؟
تئوری های اقتصادی متعددی تلاش می کنند تا توضیح دهند که چرا و چگونه اقتصاد ممکن است از روند رشد بلندمدت خود خارج شده و وارد دوره رکود موقت شود. این نظریه ها را می توان به طور کلی بر اساس عوامل اقتصادی واقعی، عوامل مالی یا عوامل روانی طبقه بندی کرد، با برخی از نظریه ها که شکاف بین آنها را پر می کند.
برخی از اقتصاددانان بر این باورند که تغییرات واقعی و تغییرات ساختاری در صنایع به بهترین وجه زمان و چگونگی وقوع رکود اقتصادی را توضیح می دهد. به عنوان مثال، افزایش ناگهانی و پایدار قیمت نفت به دلیل یک بحران ژئوپلیتیکی ممکن است به طور همزمان باعث افزایش هزینه ها در بسیاری از صنایع شود یا یک فناوری جدید انقلابی ممکن است به سرعت کل صنایع را منسوخ کند و در هر صورت باعث رکود گسترده شود.
نظرات خود را در بخش دیدگاه ها با آکادمی بیتریوم به اشتراک بگذارید.