سرمایه گذاری در دوران پسابرجام چگونه خواهد بود؟

سرمایه گذاری در دوران پسابرجام چگونه خواهد بود؟

تا انتها با آکادمی بیتریوم همراه باشید تا درباره سرمایه گذاری در دوران پسابرجام بدانید. همچنین مطالب بیشتر دپارتمان اقتصاد را مطالعه کنید.

سرمایه گذاری چیست؟

سرمایه‌گذاری در واقع تخصیص دادن منابع مالی به یک تا چند دارایی و یا یک کسب و کار است که از آن انتظار می‌رود در آینده برای ما بازدهی و سوددهی داشته باشد .

زمانی که صحبت از سرمایه گذاری می‌شود اکثر افراد به خرید مسکن، زمین، خودرو، طلا و یا بازار ارز و بورس فکر می‌کنند که انتظار می‌رود با افزایش قیمت هر کدام از آنها، سرمایه‌ اولیه افزایش یابد و در نهایت ارزش سرمایه نیز حفظ گردد.

البته در تمامی سرمایه‌گذاری‌ها که با هدف به دست آوردن سود در آینده انجام می‌شود باید مقداری ریسک هم در کنار آن قرار داد و در نظر داشته باشیم در صورتی که محل سرمایه‌گذاری را درست انتخاب نکرده‌ باشیم و یا از مشورت کافی بهره نبرده ایم ممکن است سرمایه‌ از میزان اولیه‌ی خود کاهش یابد و ما متضرر شویم.

چرا باید سرمایه گذاری کنیم ؟

همه‌ی ما در هر حال به فکر تامین آسایش و آرامش برای عزیزانمان هستیم و قصد داریم در آینده به اهدافمان برسیم. پس در نهایت به خرید ملک، قیمت خودرو، نگهداری ارزش پول با خرید طلا و یا سرمایه گذاری با روش‌های مختلف فکر می کنیم.

بنابراین برای دستیابی به اهدافمان باید برنامه‌ی مطمئن داشته باشیم که در کنار تامین مالی بتوانیم ارزش پول خود را نیز در آینده حفظ کنیم

حال اگر در شرایطی خاص قرار گرفتیم مثلا تورم یا برجام؟ بهترین سرمایه گذاری در این دوران ها کدام بازارها هستند؟

در چند سال اخیر، به ویژه پس از خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم‌های شدید علیه ایران، نرخ تورم در کشور به شدت افزایش یافته است. بسیاری از مردم در یکی دو سال اخیر وارد بازارهای مختلفی شدند تا از سرمایه‌شان محافظت کنند، اما تعداد زیادی از آنها نه تنها سود نکردند بلکه با زیان قابل توجهی هم روبرو شدند؛ حالا پس از ماه‌ها عدم اطمینان گسترده، به نظر می‌رسد احیای برجام بسیار نزدیک‌تر از قبل شده است. با این حال بهترین بازار برای سرمایه‌گذاری پس از رفع تحریم‌ها کدام است؟

آیا طلا و دلار سرمایه‌گذاری مناسبی هستند؟

با احیای برجام منابع ارزی ایران که در کشورهای دیگر بلوکه شده آزاد می‌شود و امکان نقل و انتقال مالی و بازرگانی ایران با کشورهای دیگر راحت‌تر می‌گردد. همین موضوع دسترسی به دلار را در ایران بیشتر می‌کند که موجب افت قیمت دلار در برابر ریال خواهد شد. دلار در حال حاضر هم روند نزولی را طی می‌کند؛ در دوران پسابرجامی این روند کاهش قیمت، می‌تواند بیشتر هم ادامه پیدا کند. بنابراین بعد از احیای برجام به نفع دارندگان دلار نیست و دست کم در کوتاه مدت سرمایه‌گذاری خوبی نیست.

همچنین بخوانید: پیش بینی بازارهای ایران

قیمت طلا در ایران به دو عامل اصلی بستگی دارد؛ یکی از این عوامل قیمت دلار در بازار آزاد است و دیگری به قیمت جهانی طلا بستگی دارد. هرچند که قیمت جهانی طلا روند صعودی داشته باشد اما افت قیمت دلار در صورت احیای برجام روی بهای طلا تاثیرگذارتر است؛ لذا طلا گزینه خوبی برای سرمایه‌گذاری محسوب نمی‌شود.البته تداوم تورم بلندمدت در ایران نشان می‌دهد اگر سرمایه‌گذاری دیدگاه بلندمدتی به طلا داشته باشد می‌تواند مدتی پس از احیای برجام و پس از افت معقول طلا و دلار اقدام به سرمایه‌گذاری در آن‌ها کند.

سرمایه گذاری در بازار خودرو و مسکن چه خواهند شد؟

از دید بسیاری از سرمایه‌گذاران سنتی، مسکن بهترین گزینه‌ سرمایه‌گذاری است. با این حال، سرمایه‌گذاری در مسکن شرایط خاص خود را دارد؛ پس از احیای برجام، قیمت دلار افت می‌کند و همگام با آن محرک‌های رشد بازار مسکن هم قدرت دو سال اخیر را از دست می‌دهند و قیمت در اغلب مناطق با رکود مواجه شده یا کمتر از نرخ تورم رشد خواهد کرد.
در اغلب کشورها خرید خودرو سرمایه‌گذاری محسوب نمی‌شود اما با توجه به شرایط تولید واردات و فروش در ایران، خودرو به نوعی سرمایه‌گذاری تبدیل شده است. پس از رفع تحریم ها و افت قیمت دلار، خرید خودروهای خارجی به قصد سرمایه‌گذاری مطلوبیت قبل را نخواهد داشت و احتمالا ارزان‌تر می‌شوند. تولیدات داخلی هم با توجه به احتمال اجرایی شدن آئین‌نامه واردات خودرو، کاهش قیمت را تجربه خواهند کرد.

همچنین بخوانید: عرضه خودرو در بورس کالا

 بهترین گزینه سرمایه‌گذاری پس از برجام کدام است؟

یکی دیگر از گزینه‌های سرمایه‌گذاری در ایران، بازار سهام است. در یکی دو سال اخیر این بازار بسیاری از تازه‌واردان خود را با سختی و زیان روبرو کرد. دلیل اصلی متضرران بازار بورس زمان ورود نامناسب به بازار بود. با این حال، در بلندمدت بازار سهام بهترین بازدهی را در میان بازارهای سرمایه ‌گذاری مختلف داشته است. کارشناسان بر این باورند که حتی اگر بازار سهام در نتیجه توافق هسته‌ای با نزول مواجه شود، این نزول موقتی خواهد بود و در بلندمدت، بازار سرمایه بیشترین نفع را از توافق هسته‌ای خواهد برد. همین موضوع باعث می‌شود پتانسیل‌های خوب بازار سهام برای افراد نا آشنا چندان قابل دستیابی نباشد؛ به همین منظور برای افرادی که تا حدودی ریسک‌پذیرند، سرمایه‌گذاری در صندوق‌های سهامی معتبر می‌تواند انتخاب مناسبی باشد.
تقویت ریال در برابر دلار و احتمال بهبود تورم انتظاری می‌تواند باعث شود صندوق‌های درآمد ثابت به گزینه‌ای مناسب برای سرمایه‌گذاری در شرایط احیای برجام تبدیل شوند. صندوق‌های درآمد ثابت بازدهی بهتری در مقایسه با بانک‌ها دارند و از نظر ریسک نیز شبیه به بانک‌ها هستند.
در تصویر زیر بازدهی بازارها در دوران برجام و پس از خروج آمریکا از آن نمایش داده شده است.

همچنین بخوانید: روش های حفاظت از سرمایه خود در 1401

بازدهی معقولانه با تشکیل سبد سرمایه

درصورت احیای برجام، کاهش قیمت‌ها باعث از بین رفتن انگیزه برای سرمایه گذاری در بازار طلا و دلار خواهد شد. سرمایه‌هایی که در این دو بازار بوده‌اند تمایل به خروج از آنها را پیدا می‌کنند وارد بازارهای جایگزین یعنی بازار سرمایه و صندوق‌های درآمد ثابت خواهند شد. البته بهتر است افراد به متنوع‌سازی سبد سرمایه‌گذاری اقدام کنند. در این شرایط ریسک خود را کاهش داده و سودآوری نسبتا معقولی هم خواهند داشت.

در اقتصاد کشورمان با توجه به اینکه متغیرهای کلان اقتصادی مثل نرخ بهره و نرخ تورم مدام درگیر نوسانات می باشد، موضوع سرمایه‌گذاری اهیمت زیادی پیدا می کند. با توجه به تورم و کاهش ارزش پول ملی، پیدا کردن راهکاری مناسب جهت حفظ ارزش پول و دارایی نقد خود بسیار مهم است و سوال اصلی این است که چطور سرمایه هایمان را از کاهش ارزش ناشی از تورم روزافزون مصون کنیم؟ در واقع بهترین گزینه سرمایه گذاری در زمان تورم بالا چیست؟

تورم چیست؟

از نظر اقتصادی، تورم یا Inflation به افزایش سطح عمومی قیمت‌ها در یک بازه زمانی مشخص گفته می‌شود. تورم را می‌توان افزایش بی‌رویه قیمت کالاها و خدمات بدون پشتوانه و بدون برنامه‌ریزی دانست که باعث کاهش قدرت خرید می‌شود و تعادل میان تقاضای محصولات با نقدینگی موجود برای خرید محصولات را بر هم می‌زند.

با وجود تورم ارزش پول ملی روز به روز کاهش می یابد و قدرت خرید خانوارها نسبت به قبل کاهش پیدا میکند. در صورتی که افراد پول و سرمایه خود را در جایی که نرخ بازدهی آن کمتر از نرخ تورم باشد سرمایه گذاری کنند، عملا از ثروت آنها به مرور زمان کاسته خواهد شد. بنابراین اطلاع داشتن از بازارهای بالقوه برای سرمایه گذاری و مقایسه آنها با یکدیگر و ترجیحات فردی شخص میتواند به تصمیم گیری بهتر برای سرمایه گذاری یاری دهنده باشد.

همچنین بیشتر بخوانید: عرضه پول چیست

سرمایه‌گذاری در بازار طلا و سکه

در ایران سرمایه‌گذاری در طلا و سکه همواره مورد توجه عموم مردم، دولت و روش مناسب و قابل اعتمادی برای سرمایه‌گذاری بوده است و می توان گفت مأمن امن سرمایه‌گذاران در هنگام بحران‌های اقتصادی می باشد. افراد زیادی بر این باورند که طلا و سکه هیچ‌گاه ارزش خود را از دست نمی دهند بنابراین سرمایه‌گذاری در این حوزه همواره می تواند سودده باشد. از جمله مزیت‌های سرمایه‌گذاری در این بازار نبود محدودیت زمانی است درواقع در هر زمان می توان اقدام به خرید یا فروش کرد. اما عیب این بازار ریسک تقریبا زیاد آن است چرا که از دو فاکتور داخلی یعنی نرخ برابری دلار به ریال و فاکتور خارجی قیمت اونس جهانی تاثیرپذیر است.

مزایای سرمایه گذاری در بازار طلا و سکه:

  • استهلاک ندارد.
  • نقدشوندگی نسبتا خوبی دارد.
  • هنگام خرید و فروش، هزینه بنگاهی یا کارگزاری چندانی ندارد.

معایب سرمایه گذاری در بازار طلا و سکه:

  • به نرخ دلار واکنش نشان می‌دهد.
  • به قیمت جهانی طلا واکنش نشان می‌دهد.
  • ریسک تقلب فروشنده در عیار و وزن دارد. (سکه ریسک کمتری در این بخش دارد)

سرمایه‌گذاری در بازار ارز و دلار

بازار ارز همیشه علاقه‌مندان مخصوص به خود را داشته و دارد، همچنین می توان گفت یکی از اصلی‌ترین روش‌های سرمایه‌گذاری در ایران می باشد و به دلیل نوسانات قیمتی، بازار مطلوبی برای سرمایه گذاری در زمان تورم می باشد اما این بازار نیز مانند دیگر بازارها معایب خود را دارد که به شرح زیر است:

  • کار کردن در این بازار با ریسک زیادی همراه است
  • از شفافیت معاملات برخوردار نیست
  • به نوعی فعالیت در یک بازار سیاه به‌حساب می آید
  • یک سرمایه‌گذاری پایدار شناخته نمی شود
  • به شدت متاثر از اتفاقات و تحولات داخلی و دنیا
  • پیش‌بین نرخ ارز همواره با ابهام روبه‌رو می باشد

شاید بازار ارز و دلار یکی از بهترین انواع سرمایه گذاری در زمان تورم باشد اما به دلیل اینکه تاثیر منفی بر وضعیت زندگی افراد دیگر جامعه می گذارد توصیه نمی شود. خرید و فروش در بازار ارز باعث افزایش قیمت ها و کاهش قدرت خرید مردم می شود.

نظرات خود را در بخش دیدگاه ها با آکادمی بیتریوم به اشتراک بگذارید.

5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

پربازدید ترین مطالب

مقالات مرتبط

Volume
Play
1x
00:00/00:00