مسلما از هر کشوری که نوزادی متولد می شود، شناسنامه ای به او تعلق می گیرد که شامل نام پدر، مادر و از چه کشور و شهری و در چه سالی متولد شده است. ارزهای دیجیتال هم مشابه همان نوزادها هستند و شناسنامه مختص خودشان را به نام وایت پیپر ارز دیجیتال دارند.
حال که صحبت از شناسنامه و ارزهای دیجیتال شد قصد داریم به یکی از پرکاربردترین اصطلاحات به نام وایت پیپر ارز دیجیتال چیست؟ بپردازیم. میخواهیم به شما توضیح دهیم پس با آکادمی بیتریوم همراه باشید.
وایت پیپر Whitepaper
وایت پیپر (Whitepaper) سندی رسمی است که تیمهای توسعهدهنده پروژههای رمزارزها منتشر میکنند. وایت پیپر در ارز دیجیتال دقیقاً همان نقش شناسنامه را برای انسانها دارد. از همین جا بهخوبی روشن میشود که پروژههای با اصالت و دارای هویت در بازار ارزهای دیجیتال حتماً وایت پیپر دارند.
بهعنوان فعال بازار رمزارزها، باید قبل از تصمیمگیری برای سرمایهگذاری در ارزهای مختلف، Whitepaper آنها را مطالعه کنید. در این مقاله همراه ما باشید تا متوجه شویم چگونه می شود وایت پیپر یک پروژه را بررسی کرد و وایت پیپر چه کاربردهایی دارد؟
وایت پیپر (White Paper) ارز دیجیتال چیست؟
کاغذ سفید یا وایت پیپر یکی از اصطلاحات ارز دیجیتال است که در واقع فناوری و هدفهای اصلی در پس یک پروژه را به صورت یک فایل “PDF” بازگو میکند. در این وایت پیپرها حقایق، آمار و نمودارهای مربوط به یک ارز دیجیتال ذکر شده تا سرمایه گذاران پس از مطالعه آن، برای سرمایه گذاری در آن ارز دیجیتال مشتاق شوند.
وایت پیپر یک مرحله مهم برای هر پروژه ارز دیجیتال است که کمک میکند تا سرمایه گذاران نحوه رقابت این پروژه را با دیگر پروژهها درک کنند. البته لازم به ذکر است که سپیدنامه تنها برای ارز دیجیتال نیست و ممکن است برای هر چیز دیگری هم طراحی و نوشته شود.
همچنین بخوانید: بیت کوین چیست؟ و چگونه کار می کند؟
مطالعه وایت پیپر هر پروژه ارز دیجیتال اهمیت بالایی دارد. چرا که در مرحله اول به شما کمک میکند تا پروژه مورد نظر خود را بهتر درک کنید. سپس، با توجه به مشکلاتی که این پروژه درصدد رفع آن است، آشنا میشوید و میتوانید بررسی کنید که آیا این پروژه در آینده امکان رفع این مشکلات را دارد؟ در نهایت، شما امکان سنجش اعتبار توکن آن پروژه را دارید و با دید بازتر و دقیقتری میتوانید سرمایه گذاری خود را شروع کنید.
وایت پیپر در ارز دیجیتال
وایت پیپر شامل جزییات و بررسی عمقی پروژه است. این جزییات میتواند شامل مکانیزم اجماع پروژه، نحوه کارکرد Node ها و کاربرد توکن و غیره باشد. البته پروژههای بازی کریپتو، دیفای و سایر موارد نیز دارای وایت پیپر هستند که در آنها عملکرد پروژه تشریح شده است.
همچنین بخوانید: ICO و IPO چیست و چه تفاوت هایی بین IPO و ICO می باشد؟
یک وایت پیپر شامل چه بخشهایی میشود؟
یک وایت پیپر استاندارد و کامل، شامل بخشهای زیر است:
چکیده (Abstract)
در قسمت چکیده، یک دید کوتاه اما کلی از پروژه و بخشهای پیشرو به شما ارائه خواهد شد. در حقیقت، وظیفه چکیده این است که شما را به مطالعه ادامه مطلب ترغیب کند و کنجکاوی شما را در خصوص جزئیات پروژه برانگیزد.
مقدمه (Introduction)
در قسمت مقدمه معمولاً مطالب پایهای مانند ماهیت بلاک چین و ارزهای دیجیتال و مزایای آنها گنجانده میشود و همچنین بازاری که این ارز دیجیتال قصد ورود به آن را دارد نیز در همین قسمت معرفی خواهد شد.
تعریف مشکل (Problem)
این قسمت جزئیات بیشتری را در خصوص بازار هدف پروژه در اختیار کاربران قرار میدهد و با دقت بیشتری چالشهای موجود در این صنعت (صنعت ارزهای دیجیتال) را بررسی میکند. این چالشها میتوانند از نوع فنی و یا مربوط به نوع مدیریت کسبوکارها در این حوزه باشند. راهحلهای فعلی هم که برای مقابله با این چالشها در نظر گرفته شدهاند در این قسمت عنوان شده و تیم توسعهدهنده، دلایل خود را برای کافی نبودن راهحلهای موجود بیان میکند.
توضیح محصول (Description)
در این قسمت میتوانید توضیح محصول معرفیشده را (از زبان توسعهدهنده یا توسعهدهندگان آن) مطالعه کنید و دریابید که این پلتفرم، محصول یا سرویس دقیقاً چه کاری را انجام میدهد، عملکرد آن به چه شکل است و چگونه خواهد توانست مشکلات عنوانشده را برطرف کند.
جزئیات فنی (Technical Details)
در این قسمت از گزارش، شما جزئیات فنی مربوط به بلاک چین پروژه موردنظر را خواهید یافت. مواردی از جمله توضیح دقیق و فنی شیوه توسعه محصول، مشخصات فنی آن و روش توسعه و عرضه کوین یا توکن دیجیتال آن از جمله مواردی هستند که در این قسمت از سند با آنها مواجه خواهید شد.
همچنین بخوانید: توکن سوزی چیست ؟
جزئیات مربوط به عرضه عمومی
اگر این وایت پیپر در راستای فروش یک توکن خاص نوشته شده باشد، اطلاعات مربوط به عرضه عمومی آن نیز در آن گنجانده خواهد شد. نکاتی همچون زمان راهاندازی و عرضه بخشهای مختلف محصول، طرحهای تشویقی، جزئیاتی در خصوص افراد واجد (و فاقد) شرایط برای سرمایهگذاری بر روی محصول، شیوه استفاده از سرمایه جذبشده و نقشه راه پروژه از جمله مواردی هستند که در این قسمت به آنها دسترسی خواهید داشت.
توکن (Token)
این قسمت بهطور کامل به کوین یا توکن دیجیتال پروژه اختصاص دارد. با مطالعه این قسمت پی خواهید برد که این کوین یا توکنهای دیجیتال جدید قرار است چه عملکردی داشته باشند، چه سازوکاری برای عرضه آنها در نظر گرفته شده است و وجود آنها چه نفعی را برای کاربران این پروژه و در مقیاس بزرگتر، جامعه ارزهای دیجیتال بههمراه خواهد داشت.
همچنین بخوانید: کوین و توکن چیست؟
معرفی تیم توسعهدهنده
در قسمتهای انتهایی معمولاً اطلاعاتی در خصوص بنیانگذاران پروژه و توسعهدهندگان ارشد آن نیز وجود دارد. یک تیم قوی و باتجربه، یکی از ارکان اصلی موفقیت در هر پروژه ارز دیجیتالی است. به همین علت، وجود این بخش در وایت پیپر اهمیت زیادی دارد (و توصیه میکنیم حتماً آن را مطالعه کنید). در این قسمت شما میتوانید سوابق تخصصی هریک از اعضای پروژه را بیابید و با نقشی که در پروژه فعلی ایفا میکنند آشنا شوید.
جمعبندی (Conclusion)
یک وایت پیپر خوب در نهایت با یک نتیجهگیری به اتمام میرسد. در قسمت نتیجهگیری، خلاصهای از نکات اصلی پروژه ذکر میشود و در صورتی که عرضه عمومی توکن در شرف وقوع باشد، این مسئله در همین قسمت یادآوری خواهد شد تا افراد علاقهمند، فرصت مشارکت را از دست ندهند.
دلایل ایجاد یک وایت پیپر
همانطور که میدانید برای ایجاد یک وایت پیپر نیاز به صرف وقت و منابع خواهد بود. اما اگر یک وایت پیپر به خوبی نوشته شده باشد میتواند به شما کمک زیادی برساند، که عبارت است از:
- شرکت شما را به عنوان یک رهبر تأثیرگذار در صنعت معرفی خواهد کرد.
- موجب شکلگیری ارتباط شما با شرکای جدید و رهبران صنایع دیگر میشود.
- تجسم برند و صنعت شما سادهتر شده و برای شما اعتبار و اعتماد به وجود میآورد.
- میزان مشارکت مخاطبان را افزایش داده و افراد را تشویق به اشتراکگذاری مطالب شما در شبکههای اجتماعی میکند که در نتیجه آن اطلاعات بیشتری از بازدیدکنندگان سایت جمعآوری خواهید کرد.
علاوه بر موارد تمامی ذکر شده، ایجاد یک وایت پیپر، منفعتهایی را نیز به همراه دارد که عبارتند از :
- منابع بزرگی برای تیمهای فروش به حساب میآیند.
- در اشکال گوناگونی همچون اینفوگرافیک، اسلایدها و پستهای وبلاگی مورد استفاده قرار میگیرند.
- شما را در نظر خوانندگان از رقبایتان متفاوتتر جلوه میدهد.
- از تأثیرگذارترین ابزارهای بازاریابی برای تصمیمگیری در خریدهای B2B است.
چرا باید وایت پیپرها را مطالعه کرد؟
یکی از مزیتهای مهم وایت پیپر، آشنایی با پروژه و میزان تعهد تیم به کار است. با مطالعه وایت پیپر بعضی از پروژههایی که در حوزه ارزهای دیجیتالی ارائه میشوند، میتوان متوجه شد که بسیار غیر واقعی و ایدهال هستند و در دنیای فیزیکی، شاید در آینده عملی باشند. علاوه بر این، بسیاری از آنها ایدهای دارند که قبلا وارد بازار شده و حتی بسیاری از آنها فقط برای جذب پول و سرمایه و نهایتا کلاهبرداری راه اندازی شدهاند.
از آنجایی که در مباحث مالی و در دنیای امروز، از دست رفتن سرمایه و دچار ضرر و زیان شدن بسیار شایع شده، پس مطالعه وایت پیپر و داشتن آگاهی اولیه از مهمترین و راحت ترین مراحل سرمایهگذاری است.
آیا وایت پیپر ارز دیجیتال بهروز میشود؟
برخی از سرمایه گذاران ممکن است فکر کنند وایت پیپر مستنداتی است که پس از عرضه آن به صورت عمومی، تحت هیچ شرایطی ویرایش نمیشود، اما وایت پیپر در ارزهای دیجیتال حداقل این گونه نیست! ارزهای دیجیتال با پیشرفت در مسیر خود و حتی تغییر رویکرد، وایت پیپر خود را به روز میکنند. اگر بر روی این پروژهها سرمایه گذاری کردهاید، توجه به آخرین اخبار و مطالعه جدیدترین نسخه وایت پیپر آنها اهمیت زیادی دارد.
مدیران این پروژهها، در هنگام بهروز رسانی وایت پیپر ممکن است هر چیزی را تغییر دهند، از اهداف پروژه گرفته تا توکنومیک و نقشه راه. بنابراین آگاهی از جدیدترین تغییرات پروژههایی که بر روی آنها سرمایه گذاری کردهاید، مسئولیتی است که بر دوش شما است.
اهداف انتشار وایت پیپر ارز دیجیتال چیست؟
در ادامه پاسخ به این سؤال که وایت پیپر چیست، باید دلایلی را توضیح دهیم که به موجب آنها، تیمهای توسعهدهنده پروژههای مختلف، این سند را انتشار میدهند. Whitepaper معمولاً قبل از آغاز به کار یا همزمان با شروع فعالیت پروژهها، به صورت عمومی منتشر میشود.
بسیاری از پروژهها برای تأمین مالی از عرضه اولیه ارز دیجیتال (ICO) استفاده میکنند. بهطور خلاصه، در جریان عرضه اولیه، تعدادی توکن اختصاصی پروژه برای فروش گذاشته میشود. از محل فروش توکنها، سرمایه لازم برای پیشبرد برنامههای پروژه جمعآوری میشود.
اما سؤال اساسی این است که چگونه باید سرمایهگذاران را به خرید توکن در جریان عرضه اولیه تشویق کرد. بازار رمزارزها مملو از اخبار منفی مرتبط با کلاهبرداری است. در این شرایط، سرمایهگذاران چگونه باید به پروژهای اعتماد کنند که هنوز هیچ فعالیتی را به صورت جدی آغاز نکرده است؟
وایت پیپر کلید حل این چالش بزرگ است. گروه توسعهدهنده یک پروژه، ایده خود را به همراه جزئیات نحوه اجرایی کردن آن در قالب سند سپیدنامه منتشر میکند. به این ترتیب، اصل و اساس پروژه در معرض دید منتقدان، کارشناسان و صاحبنظران قرار میگیرد.
آنها با دید انتقادی پروژه را ارزیابی میکنند. اگر وایت پیپر پروژهای از این آزمون سربلند بیرون بیاید، قطعاً بخش زیادی از راه مجاب کردن سرمایهگذاران برای مشارکت در عرضه اولیه طی شده است.
برای مثال، میتوان به وایت پیپر اتریوم اشاره کرد. ایده اتریوم در نوع خود بسیار خلاقانه و پیشرو بود. Whitepaper بسیار دقیق و علمی آن نیز سبب شد نظرات مثبت زیادی درباره این پروژه شکل بگیرد. درنهایت، در جریان عرضه اولیه اتریوم، حدود 15/5 میلیون دلار تأمین نقدینگی صورت گرفت. در ادامه نیز تا همین امروز اتریوم بعد از بیتکوین، در جایگاه بهترین ارز دیجیتال قرار دارد.
همچنین بخوانید: بیمه ارز دیجیتال چیست؟
بهعنوان خلاصه آنچه در این بخش ذکر کردیم، باید اشاره کنیم وایت پیپر ارزش بازاریابی بسیار زیادی برای پروژههای ارز دیجیتال دارد؛ بنابراین، گروههای توسعهدهنده پروژهها، Whitepaper را با دقت و وسواس خاصی تدوین میکنند.
سایت وایت پیپر ارز دیجیتال
اکنون که میدانیم وایت پیپر چیست و در ارزهای دیجیتال چقدر اهمیت دارد، سوال بعدی این است که چگونه آنها را پیدا کنیم؟
با جستجو در گوگل وبسایتهای مختلفی به عنوان پایگاه داده وایت پیپر کریپتو ظاهر میشوند اما در اینجا فقط به معرفی دو نمونه از آنها خواهیم پرداخت. به عقیده بسیاری بهترین سایت بررسی وایت پیپر ارزهای دیجیتال، سایت کوین مارکت کپ است با این حال روشهای دیگری نیز وجود دارد.
زمانی که در حال تحقیق بر روی یک توکن کریپتویی هستید، با جستجوی نام آن در گوگل، ممکن است با وبسایت آن توکن یا وبسایت کوین مارکت کپ مواجه شوید.
مسلما مطالعه آن در وبسایت اصلی پروژه یکی از راههایی است که میتوانید انتخاب کنید اما مشاهده وایت پیپر در کوین مارکت کپ نیز به شما کمک میکند تا همه اطلاعات مربوط به توکن را به صورت یکجا در اختیار داشته باشید. برای مشاهده وایت پیپر در کوین مارکت کپ در صفحه اصلی پروژه، به دنبال گزینه Whitepaper در بالای صفحه باشید (گزینه زرد رنگ):
راه دیگر استفاده از وبسایت Whitepaper.io است که به عنوان پایگاه وایت پیپرها همه پروژههای محبوب ارزهای دیجیتال شناخته میشود. ممکن است وایت پیپر توکنهای جدید را در آن مشاهده نکنید اما وایت پیپر ارزهای دیجیتال محبوب در آن یافت میشود.
سخن پایانی
در این مقاله بررسی کردیم که وایت پیپر چیست، چه کاربرد هایی دارد و چگونه می شود آن را پیدا و بررسی کرد. به یاد داشته باشید که Whitepaper را تیم توسعهدهنده پروژه مینویسد؛ بنابراین طبیعی است نقاط ضعف احتمالی مخفی شوند. پس باید با دید انتقادی این سند را مطالعه کنید تا از آن به نتیجه مفیدی برسید.
تا به حال وایت پیپر کدام پروژهها را مطالعه کردهاید؟ افکار و تجارب خود را درباره این موضوع با آکادمی بیتریوم در میان بگذارید.