ریسک بازار چیست؟
ریسک بازار این احتمال است که یک فرد یا واحد دیگر به دلیل عواملی که بر عملکرد کلی سرمایه گذاری ها در بازارهای مالی تأثیر می گذارد، زیان هایی را تجربه کند.
با آکادمی بیتریوم بیشتر آشنا شوید
نکات مهم و کلیدی ریسک بازار
• ریسک بازار یا ریسک سیستماتیک، عملکرد کل بازار را به طور همزمان تحت تاثیر قرار می دهد.
• ریسک بازار را نمی توان از طریق تنوع حذف کرد.
• ریسک خاص، یا ریسک غیر سیستماتیک، شامل عملکرد یک امنیت خاص است و می تواند از طریق تنوع کاهش یابد.
• ریسک بازار ممکن است به دلیل تغییرات در نرخ بهره، نرخ ارز، رویدادهای ژئوپلیتیکی یا رکود ایجاد شود.
درک ریسک بازار
ریسک بازار و ریسک خاص (غیر سیستماتیک) دو دسته اصلی ریسک سرمایه گذاری را تشکیل می دهند. ریسک بازار که «ریسک سیستماتیک» نیز نامیده میشود، از طریق تنوعپذیری قابل حذف نیست، اگرچه میتوان آن را به روشهای دیگری پوشش داد. منابع ریسک بازار عبارتند از رکود، آشفتگی سیاسی، تغییر در نرخ بهره، بلایای طبیعی و حملات تروریستی. ریسک سیستماتیک یا بازار، تمایل دارد تا کل بازار را همزمان تحت تأثیر قرار دهد.
این مقاله را مطالعه کنید : شاخص ترس و طمع ارز دیجیتال
این را می توان با ریسک غیرسیستماتیک، که منحصر به یک شرکت یا صنعت خاص است، مقایسه کرد. همچنین به عنوان “ریسک غیر سیستماتیک”، “ریسک خاص”، “ریسک قابل تنوع” یا “ریسک باقیمانده” شناخته می شود، در زمینه یک سبد سرمایه گذاری، ریسک غیر سیستماتیک را می توان از طریق تنوع کاهش داد.
مقالات دپارتمان روانشناسی آکادمی بیتریوم
ریسک بازار به دلیل تغییرات قیمت وجود دارد. انحراف معیار تغییرات در قیمت سهام، ارز یا کالاها به عنوان نوسان قیمت نامیده می شود. نوسانات به صورت سالانه رتبه بندی می شود و ممکن است به صورت یک عدد مطلق، مانند 10 دلار، یا درصدی از مقدار اولیه، مانند 10٪ بیان شود.
شرکت های سهامی عام در ایالات متحده توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) ملزم به افشای چگونگی ارتباط بهره وری و نتایج آنها با عملکرد بازارهای مالی هستند. این الزام به منظور جزئیات قرار گرفتن یک شرکت در معرض ریسک مالی است. به عنوان مثال، شرکتی که سرمایه گذاری های مشتقه یا قراردادهای آتی ارز خارجی را ارائه می دهد ممکن است نسبت به شرکت هایی که این نوع سرمایه گذاری ها را ارائه نمی دهند، بیشتر در معرض خطر مالی قرار گیرد. این اطلاعات به سرمایه گذاران و معامله گران کمک می کند تا بر اساس قوانین مدیریت ریسک خود تصمیم بگیرند.
انواع دیگر ریسک
برخلاف ریسک کلی بازار، ریسک خاص یا “ریسک غیر سیستماتیک” مستقیماً با عملکرد یک اوراق بهادار خاص مرتبط است و می تواند از طریق تنوع سرمایه گذاری در برابر آن محافظت شود. یکی از نمونههای ریسک غیرسیستماتیک، اعلام ورشکستگی شرکتی است که در نتیجه سهام خود را برای سرمایهگذاران بیارزش میکند.
این پادکست را گوش کنید : افزایش اعتماد به نفس در معامله گری
رایج ترین انواع ریسک های بازار عبارتند از: ریسک نرخ بهره، ریسک سهام، ریسک ارز و ریسک کالا.
• ریسک نرخ بهره نوساناتی را پوشش می دهد که ممکن است با نوسانات نرخ بهره ناشی از عوامل اساسی، مانند اطلاعیه های بانک مرکزی مرتبط با تغییر در سیاست پولی همراه باشد. این ریسک بیشتر مربوط به سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت، مانند اوراق قرضه است.
• ریسک حقوق صاحبان سهام، ریسکی است که در تغییر قیمت سرمایه گذاری های سهام وجود دارد.
• ریسک کالا تغییرات قیمت کالاهایی مانند نفت خام و ذرت را پوشش می دهد.
• ریسک ارز یا ریسک نرخ ارز از تغییر قیمت یک ارز نسبت به ارز دیگر ناشی می شود. سرمایهگذاران یا شرکتهایی که داراییهایی در کشور دیگری دارند در معرض خطر ارز هستند.
سرمایه گذاران می توانند از استراتژی های پوشش ریسک برای محافظت در برابر نوسانات و ریسک بازار استفاده کنند. با هدف قرار دادن اوراق بهادار خاص، سرمایه گذاران می توانند برای محافظت در برابر یک حرکت نزولی، گزینه های فروش را خریداری کنند و سرمایه گذارانی که می خواهند پرتفوی بزرگی از سهام را پوشش دهند، می توانند از گزینه های شاخص استفاده کنند.
پادکست های دپارتمان روانشناسی آکادمی بیتریوم
اندازه گیری ریسک بازار
برای اندازه گیری ریسک بازار، سرمایه گذاران و تحلیلگران از روش ارزش در معرض خطر (VaR) استفاده می کنند. مدلسازی VaR یک روش آماری مدیریت ریسک است که زیان احتمالی سهام یا سبد و همچنین احتمال وقوع آن زیان احتمالی را کمیت می کند. در حالی که روش VaR به خوبی شناخته شده و به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد، به مفروضات خاصی نیاز دارد که دقت آن را محدود می کند. به عنوان مثال، فرض می کند که ترکیب و محتوای نمونه کارها در یک دوره مشخص بدون تغییر است. اگرچه این ممکن است برای افق های کوتاه مدت قابل قبول باشد، اما ممکن است اندازه گیری های دقیق تری را برای سرمایه گذاری های بلند مدت ارائه دهد.
بتا یکی دیگر از معیارهای ریسک مرتبط است، زیرا نوسان یا ریسک بازار یک اوراق بهادار یا پرتفوی را در مقایسه با کل بازار اندازه گیری می کند. در مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای (CAPM) برای محاسبه بازده مورد انتظار یک دارایی استفاده می شود.
تفاوت بین ریسک بازار و ریسک خاص چیست؟
ریسک بازار و ریسک خاص دو دسته اصلی ریسک سرمایه گذاری را تشکیل می دهند. ریسک بازار که «ریسک سیستماتیک» نیز نامیده میشود، از طریق تنوعبخشی قابل حذف نیست، اگرچه میتوان آن را به روشهای دیگری پوشش داد، و همزمان بر کل بازار تأثیر میگذارد. در مقابل، ریسک خاص مختص یک شرکت یا صنعت خاص است. ریسک خاص که به عنوان «ریسک غیرسیستماتیک»، «ریسک متنوع پذیر» یا «ریسک باقیمانده» نیز شناخته می شود، می تواند از طریق تنوع بخشی کاهش یابد.
برخی از انواع ریسک بازار چیست؟
رایج ترین انواع ریسک بازار شامل ریسک نرخ بهره، ریسک سهام، ریسک کالا و ریسک ارز است. ریسک نرخ بهره نوساناتی را که ممکن است همراه با نوسانات نرخ بهره باشد را پوشش می دهد و بیشتر مربوط به سرمایه گذاری های با درآمد ثابت است. ریسک حقوق صاحبان سهام، ریسکی است که در تغییر قیمت سرمایهگذاریهای سهام وجود دارد و ریسک کالا، قیمتهای متغیر کالاهایی مانند نفت خام و ذرت را پوشش میدهد. ریسک ارز یا ریسک نرخ ارز از تغییر قیمت یک ارز نسبت به ارز دیگر ناشی می شود. این ممکن است بر سرمایهگذارانی که داراییهایی در کشور دیگری دارند تأثیر بگذارد.
ریسک بازار چگونه اندازه گیری می شود؟
یک معیار پرکاربرد برای ارزیابی ریسک بازار، روش ارزش در معرض خطر (VaR) است. مدلسازی VaR یک روش مدیریت ریسک آماری است که زیان احتمالی سهام یا سبد سهام و همچنین احتمال وقوع آن زیان احتمالی را کمیت میکند. در حالی که روش VaR به خوبی شناخته شده است، به مفروضات خاصی نیاز دارد که دقت آن را محدود می کند. بتا یکی دیگر از معیارهای ریسک مرتبط است، زیرا میزان ریسک را اندازه گیری می کند
نوسانات یا ریسک بازار یک اوراق بهادار یا پرتفوی در مقایسه با کل بازار. در مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای (CAPM) برای محاسبه بازده مورد انتظار یک دارایی استفاده می شود.
ریسک نرخ بهره
ریسک نرخ بهره به عنوان کاهش ارزش اقتصادی حقوق صاحبان سهام (EVE) یا درآمد بانک به دلیل تغییرات نامطلوب در نرخهای بهره تعریف میشود. این از تفاوت های زمانی بین تاریخ تجدید نظر نرخ بهره ابزارهای مالی یا بین تاریخ های سررسید قراردادی ناشی می شود.
بانک موقعیت ریسک نرخ بهره خود را در سرتاسر ترازنامه مدیریت می کند و به دنبال حفظ پروفایل درآمدی با ثبات و در عین حال نظارت بر نوسانات ارزش اقتصادی حقوق صاحبان سهام است. بانک همچنین برای پوشش ریسک نرخ بهره دارایی ها و بدهی های خود به ابزارهای مشتقه متوسل می شود.
ریسک نرخ بهره ساختاری روی حقوق صاحبان سهام بانک، که به نرخ بهره حساس نیست، با اتخاذ یک قرارداد برای نمایه قیمتگذاری مجدد نرخ بهره و مدت زمان حقوق صاحبان سهام مدیریت میشود. این کنوانسیون به طور مرتب بسته به ریسک پذیری CEB و روند در بازارهای مالی بررسی می شود.
بانک ریسک نرخ بهره خود را مطابق با مقررات بازل/ اتحادیه اروپا اندازهگیری میکند و همه اجزای ریسک نرخ بهره، یعنی ریسک نرخ بهره، ریسک پایه، ریسک اسپرد اعتباری و ریسک اختیار معامله را در بر میگیرد و ریسک نرخ بهره را هم از نظر تغییرات احتمالی در هم ارزش اقتصادی و هم درآمد.
بانک محدودیتهایی را برای حساسیت ارزش اقتصادی حقوق صاحبان سهام ناشی از اعمال شوکهای نرخ بهره نظارتی که بازل/ اتحادیه اروپا تجویز میشود، تعیین میکند.
بانک همچنین تضمین می کند که تأثیر سناریوهای شوک نرخ بهره بر سود منجر به کاهش قابل توجهی در سود نمی شود.
در نهایت، CEB مدت زمان نرخ بهره سرمایه گذاری های سهام، شکاف های قیمت گذاری مجدد نرخ بهره و حساسیت مشخص شده به بازار پرتفوی اوراق بهادار خزانه داری را نظارت می کند.
ریسک ارز
ریسک ارز به عنوان از دست دادن بالقوه موقعیت های «در ترازنامه و خارج از ترازنامه» ناشی از تغییرات نامطلوب در نرخ ارز تعریف می شود.
CEB هیچ موقعیت ارزی نمی گیرد و به طور سیستماتیک دارایی ها و بدهی ها را با استفاده از ابزارهای مشتقه به ارز یورو بازگرداند. ریسک باقیمانده ناشی از حمل سود به ارزهای دیگر غیر از یورو هر ماه نظارت و پوشش می شود. پوزیشن آزاد خالص به معادل 1 میلیون یورو به ازای هر ارز در پایان هر ماه محدود می شود.