اقتصاد خرد

برای شنیدن پادکست مربوطه میتونید روی کارت زیر کلیک کنید!

اقتصاد خرد

از زمان کینز، نظریه اقتصادی دو نوع بوده است:

اقتصاد کلان (مطالعه عوامل تعیین کننده درآمد ملی)

اقتصاد خرد سنتی، که به گونه ای به اقتصاد نزدیک می شود که گویی فقط از شرکت های تجاری و خانواده ها تشکیل شده است (با نادیده گرفتن دولت ها، بانک ها، موسسات خیریه، تجارت). اتحادیه‌ها و همه نهادهای اقتصادی دیگر)

 در دو نوع بازار تعامل دارند :

  1. بازارهای محصول

  2. بازارهای خدمات تولیدی یا بازارهای عامل.

خانوارها به عنوان خریدار در بازارهای محصول و به عنوان فروشنده در بازارهای فاکتور ظاهر می شوند، جایی که نیروی انسانی، ماشین آلات و زمین را برای فروش یا اجاره ارائه می دهند. شرکت ها به عنوان فروشنده در بازارهای محصول و به عنوان خریدار در بازارهای عامل ظاهر می شوند. در هر نوع بازار، قیمت بر اساس اثر متقابل عرضه و تقاضا تعیین می شود. وظیفه تئوری اقتصاد خرد این است که در مورد نیروهایی که تقاضا و عرضه را شکل می دهند چیزی معنادار بگوید.

تئوری انتخاب اقتصاد خرد

شرکت ها با محدودیت های فنی خاصی در تولید کالاها و خدمات مواجه هستند و خانوارها ترجیحات مشخصی برای برخی از محصولات نسبت به سایرین دارند. بیان محدودیت‌های فنی پیش روی شرکت‌های تجاری از طریق یک سری توابع تولید، یکی برای هر شرکت امکان‌پذیر است. تابع تولید صرفاً معادله ای است که بیانگر این واقعیت است که خروجی یک شرکت به مقدار نهاده هایی که به کار می گیرد بستگی دارد و به ویژه این که نهاده ها می توانند از نظر فنی در نسبت های مختلف با هم ترکیب شوند تا سطح تولید معینی را تولید کنند. برای مثال، یک مهندس تولید می تواند بزرگترین خروجی ممکن را که می تواند با هر ترکیب ممکن از ورودی ها تولید کند، محاسبه کند. این محاسبه محدوده احتمالات تولید را برای یک شرکت مشخص می کند، اما نمی تواند پیش بینی کند که شرکت چقدر تولید می کند، چه ترکیبی از محصولات تولید می کند، یا چه ترکیبی از نهاده ها را اتخاذ می کند. اینها به قیمت محصولات و قیمت نهاده ها (عوامل تولید) بستگی دارد که هنوز تعیین نشده است. اگر شرکت بخواهد سود را به حداکثر برساند (تعریف شده به عنوان تفاوت بین ارزش فروش خروجی و هزینه نهاده‌هایش)، ترکیبی از ورودی‌ها را انتخاب می‌کند که هزینه‌هایش را به حداقل می‌رساند و بنابراین درآمدش را به حداکثر می‌رساند. شرکت ها می توانند از طریق عملکرد تولید به دنبال کارایی باشند، اما انتخاب های تولید تا حدی به تقاضا برای محصولات بستگی دارد. این منجر به نقش خانواده ها در سیستم می شود.

هر خانوار دارای “سلیقه” مشخصی است که می تواند در یک سری “عملکردهای مفید” بیان شود. یک تابع مطلوبیت (معادله ای مشابه تابع تولید) نشان می دهد که لذت یا رضایت خانوارها از مصرف به محصولاتی که خریداری می کنند و نحوه مصرف آنها بستگی دارد. توابع سودمند توصیفی کلی از ترجیحات خانوار بین همه جایگزین‌های زوجی که ممکن است با آن‌ها مواجه شوند، ارائه می‌کند. در اینجا نیز لازم است فرض کنیم که خانوارها به دنبال به حداکثر رساندن رضایت هستند و درآمدهای داده شده خود را به گونه ای بین کالاهای مصرفی موجود توزیع می کنند که بیشترین “مفید” ممکن را از مصرف به دست آورند. با این حال، درآمد آنها هنوز مشخص است.

تئوری اقتصادی

در تئوری اقتصادی، تابع تولید به محاسبه منحنی‌های عرضه (نمایش‌های گرافیکی از رابطه بین قیمت محصول و مقداری که فروشنده می‌خواهد و می‌تواند عرضه کند) برای شرکت‌ها در بازارهای محصول و منحنی‌های تقاضا (نمایش گرافیکی رابطه بین قیمت محصول و مقدار محصول مورد تقاضا) برای شرکت ها در بازارهای فاکتور. به طور مشابه، تابع مطلوبیت به محاسبه منحنی‌های تقاضا برای خانوارها در بازارهای محصول و منحنی‌های عرضه برای خانوارها در بازارهای عامل کمک می‌کند. همه این منحنی‌های تقاضا و عرضه، مقادیر تقاضا و عرضه شده را به عنوان تابعی از قیمت‌ها بیان می‌کنند، نه به این دلیل که قیمت به تنهایی رفتار اقتصادی را تعیین می‌کند، بلکه به این دلیل که هدف رسیدن به یک نظریه تعیین قیمت است. بخش اعظم تئوری اقتصاد خرد به نشان دادن این موضوع اختصاص دارد که چگونه توابع مختلف تولید و مطلوبیت، همراه با مفروضات خاصی در مورد رفتار، منجر به منحنی های تقاضا و عرضه می شود مانند آنچه در شکل نشان داده شده است.

همه منحنی های عرضه و تقاضا شبیه هم نیستند. با این حال، نکته اساسی این است که بیشتر منحنی‌های تقاضا تمایل منفی دارند (مصرف‌کنندگان با افزایش قیمت، تقاضای کمتری دارند)، در حالی که بیشتر منحنی‌های عرضه دارای تمایل مثبت هستند (تامین‌کنندگان احتمالاً با قیمت‌های بالاتر بیشتر تولید می‌کنند). شرکت کنندگان در یک بازار به قیمتی سوق داده می شوند که در آن دو منحنی تلاقی می کنند. این قیمت را قیمت “تعادل” یا قیمت “تسویه بازار” می نامند زیرا تنها قیمتی است که عرضه و تقاضا در آن برابر هستند.

به عنوان مثال، در بازار کره، هر تغییری – در عملکرد تولید کشاورزان لبنیات، در عملکرد مفید مصرف کنندگان کره، در قیمت گاو، علفزار، و تجهیزات شیردوشی، در درآمد مصرف کنندگان کره، یا در قیمت محصولات غیر لبنی که مصرف کنندگان می خرند – می توان نشان داد که به تغییرات قطعی در قیمت تعادلی کره و در مقدار تعادلی کره تولید شده منجر می شود. حتی قابل پیش بینی تر، اثرات محدودیت های قیمتی تحمیل شده توسط دولت، مالیات بر تولیدکنندگان کره، یا برنامه های حمایت از قیمت برای کشاورزان لبنی است که می توان با اطمینان منطقی پیش بینی کرد. به عنوان یک قاعده، پیش بینی فقط به جهت تغییر اشاره دارد (قیمت بالا یا پایین خواهد رفت)، اما اگر بتوان منحنی های تقاضا و عرضه کره را به صورت کمی تعریف کرد، ممکن است بتوان مقدار واقعی را نیز پیش بینی کرد. از تغییر

نظریه تخصیص

تحلیل رفتار بنگاه‌ها و خانوارها تا حدی متقارن است: همه عوامل اقتصادی به‌عنوان یک سری موقعیت‌های قابل دستیابی بر حسب موجودیتی که در تلاش برای به حداکثر رساندن آن هستند، در نظر گرفته می‌شوند. هدف یک شرکت به حداکثر رساندن استفاده از ترکیبات ورودی است، در حالی که یک خانواده تلاش می کند ترکیبات محصول را به حداکثر برساند. از نقطه نظر به حداکثر رساندن، برخی از ترکیب ها بهتر از سایرین هستند و بهترین ترکیب، ترکیب «بهینه» یا «کارآمد» نامیده می شود. به عنوان یک قاعده، تخصیص بهینه بازده واحد حاشیه ای (یا آخرین) را برای انتقال بین تمام استفاده های ممکن برابر می کند. در تئوری شرکت، تخصیص بهینه هزینه ها بین عوامل برای همه عوامل یکسان است. “قانون در نهایت کاهش مطلوبیت نهایی”، ویژگی طیف وسیعی از توابع مطلوبیت، وجود چنین بهینه ای را تضمین می کند. اینها صرفاً نمونه‌های خاصی از «اصل هم‌حاشیه‌ای» هستند، ابزاری که را می توان برای هر تصمیمی که مستلزم اقدامات جایگزین است، اعمال کرد. این نه تنها در هسته تئوری شرکت و تئوری رفتار مصرف کننده قرار دارد، بلکه زیربنای نظریه پول، سرمایه و تجارت بین المللی نیز می باشد. در واقع، کل اقتصاد خرد چیزی نیست جز بیان این اصل در زمینه های وسیع تر.

اصل هم‌حاشیه‌ای را می‌توان به طور گسترده به کار برد، زیرا علم اقتصاد تکنیکی را برای اندیشیدن در مورد تصمیم‌ها، صرف نظر از شخصیت آنها و اینکه چه کسی آنها را می‌سازد، ارائه می‌دهد. برای مثال، برنامه ریزان نظامی ممکن است در پرتو یک هدف، انواع سلاح ها را در نظر بگیرند که به دشمن آسیب می رساند. برخی از تسلیحات علیه ارتش دشمن، برخی علیه نیروی دریایی دشمن و برخی علیه نیروی هوایی مؤثر است. مشکل یافتن تخصیص بهینه بودجه دفاعی است، بودجه ای که سهم نهایی هر نوع سلاح را برابر کند. اما ادارات دفاعی بندرت یک هدف واحد دارند. در کنار به حداکثر رساندن آسیب به دشمن، ممکن است هدف دیگری نیز وجود داشته باشد، مانند به حداقل رساندن تلفات ناشی از حملات. در آن صورت، اصل برابری کافی نخواهد بود; لازم است بدانیم که اداره این دو هدف را چگونه به ترتیب اهمیت رتبه بندی می کند. رتبه بندی اهداف را می توان از طریق یک تابع سودمند یا یک تابع ترجیحی تعیین کرد.

هنگامی که یک مؤسسه چندین هدف را دنبال می کند، تصمیم گیری در مورد چگونگی دستیابی به آنها نیاز به وزن دهی به اهداف دارد. هر تصمیمی شامل یک “عملکرد تولید” – بیانیه ای از آنچه از نظر فنی امکان پذیر است – و یک “عملکرد سودمند” است. سپس از اصل هم حاشیه برای ارائه یک استراتژی کارآمد و بهینه استفاده می شود. این اصل به همان اندازه برای اداره بیمارستان‌ها، کلیساها و مدارس به کار می‌رود و در مورد اداره یک شرکت تجاری و به همان اندازه که برای طراحی یک برنامه توسعه برای یک کشور کاربرد دارد، برای مکان یک فرودگاه بین‌المللی نیز کاربرد دارد. به همین دلیل است که اقتصاددانان در مورد فعالیت هایی که بدیهی است به دلایل اقتصادی انجام نمی شوند توصیه می کنند. کاربرد کلی اقتصاد در مکان‌های ناآشنا با اقتصاددان آمریکایی گری بکر مرتبط است، که کارش به عنوان «امپریالیسم اقتصادی» برای تأثیرگذاری بر مناطق فراتر از مرزهای دغدغه‌های سنتی این رشته شناخته شده است. بکر که در سال 1992 برنده جایزه نوبل اقتصاد شد، در کتاب‌هایی مانند رویکرد اقتصادی به رفتار انسان (1976) و رساله‌ای درباره خانواده (1981)، کاربردهای نوآورانه‌ای از «نظریه انتخاب عقلانی» ارائه کرد. کار او در زمینه انتخاب منطقی، که خارج از رویه‌های اقتصادی مستقر برای دربرگرفتن پدیده‌های اجتماعی بود، اصل حداکثرسازی مطلوبیت را در همه تصمیم‌گیری‌ها به کار گرفت و مفهوم نتایج تعادلی معین را برای ارزیابی پدیده‌های غیراقتصادی مانند ازدواج، طلاق، تصمیم به بچه‌دار شدن به کار گرفت. و انتخاب هایی در مورد آموزش کودکان.

اقتصاد کلان

همانطور که قبلاً گفته شد، اقتصاد کلان به نتیجه کل اقدامات فردی مربوط می شود. برای مثال، «تابع مصرف» کینز، که مصرف کل را به درآمد ملی مرتبط می‌کند، از رفتار مصرف‌کننده فردی ساخته نمی‌شود. این به سادگی یک تعمیم تجربی است. تمرکز بر جریان درآمد و هزینه است تا عملکرد بازارها. قدرت خرید از طریق سیستم جریان دارد – از سرمایه گذاری تجاری به مصرف – اما به دو طریق از سیستم خارج می شود، در قالب پس انداز شخصی و تجاری.

متضاد کردن

پس انداز مخارج سرمایه گذاری است، اما به شکل کالاهای سرمایه ای جدید، کارخانه های تولیدی، خانه ها و غیره. اینها تزریق‌های جدیدی از قدرت خرید در هر دوره را تشکیل می‌دهند. از آنجایی که پس انداز و سرمایه گذاری توسط افراد مختلف با انگیزه های مختلف انجام می شود، دلیلی وجود ندارد که «نشت» و «تزریق» در هر دوره یکسان باشد. اگر برابر نباشند، درآمد ملی (مجموع تمام درآمدهای پرداختی به عوامل تولید) در دوره بعدی افزایش یا کاهش خواهد یافت. زمانی که پس‌اندازهای برنامه‌ریزی‌شده برابر با سرمایه‌گذاری برنامه‌ریزی‌شده باشد، درآمد در سطح تعادلی خواهد بود، اما زمانی که برنامه‌های پس‌اندازکنندگان با سرمایه‌گذاران مطابقت نداشته باشد، سطح درآمد تا زمانی که این دو با هم مطابقت نداشته باشند، تغییر می‌کند.

این مدل ساده می تواند با تبدیل سرمایه گذاری تابعی از نرخ بهره یا با معرفی سایر متغیرها مانند بودجه دولت، بازار پول، بازار کار، واردات و صادرات یا سرمایه گذاری خارجی، ابعاد پیچیده تری به خود بگیرد. اما همه اینها با مشکل تخصیص منابع و رفتار حداکثری عوامل اقتصادی منفرد، نگرانی های سنتی اقتصاد خرد فاصله دارد.

شکاف بین اقتصاد کلان و اقتصاد خرد – تفاوت در سؤالات پرسیده شده و در سبک پاسخ های به دست آمده – از زمان انقلاب کینزی در دهه 1930 ادامه یافته است. با این حال، نظریه اقتصاد کلان دستخوش تغییرات قابل توجهی شده است. سیستم کینزی در دهه 1950 با معرفی منحنی فیلیپس تقویت شد که یک رابطه معکوس بین تورم دستمزد-قیمت و بیکاری ایجاد کرد.

در ابتدا، به نظر می رسید که این رابطه آنقدر محکم استوار شده بود که یک “قانون” مجازی در اقتصاد را تشکیل می داد. با این حال، به تدریج، شواهد نامطلوبی در مورد منحنی فیلیپس ظاهر شد و در سال 1968، “نقش سیاست پولی” که برای اولین بار به عنوان سخنرانی ریاست جمهوری میلتون فریدمن در انجمن اقتصادی آمریکا ارائه شد، مفهوم بدنام “نرخ طبیعی بیکاری” را معرفی کرد. حداقل نرخ بیکاری که از افزایش مداوم قیمت ها توسط مشاغل جلوگیری می کند). مقاله فریدمن جوهر مکتب فکری اقتصادی را که اکنون به عنوان پول گرایی شناخته می‌شود، تعریف کرد و پایان انقلاب کینزی را نشان داد، زیرا به این معناست که سیاست‌های اشتغال کامل کینزی فقط در جرقه زدن تورم موفق خواهد بود. رابرت لوکاس، اقتصاددان آمریکایی، پول گرایی را یک گام جلوتر برد: اگر فعالان اقتصادی کاملاً منطقی بودند، به درستی هر تلاشی از جانب دولت ها برای افزایش تقاضای کل و تعدیل رفتار خود را پیش بینی می کردند. این مفهوم از “انتظارات منطقی” به این معنی است که اقدامات سیاست های کلان اقتصادی نه تنها در بلندمدت بلکه در کوتاه مدت ناکارآمد هستند. این مفهوم لوکاس از «انتظارات منطقی» بود که نشان‌دهنده نادر کینزگرایی بود و اقتصاد کلان پس از دهه 1970 دیگر هرگز مجموعه ایده‌های مورد توافق قبلی نبود.

اقتصاد نئوکلاسیک

تصویر قبلی از اقتصاد خرد و اقتصاد کلان مشخصه اقتصاد ارتدکس ابتدایی است که در دوره های کارشناسی در غرب ارائه می شود، اغلب.

تحت عنوان «اقتصاد نئوکلاسیک». با توجه به نام آن توسط Veblen در آغاز قرن بیستم، این رویکرد بر روشی تأکید می کند که شرکت ها و افراد در آن اهداف خود را به حداکثر برسانند. فقط در مقطع تحصیلات تکمیلی، دانشجویان با بسیاری از مشکلات اقتصادی مهم و جنبه های رفتار اقتصادی مواجه می شوند که در شبکه نئوکلاسیک گیر نکرده اند. به عنوان مثال، اقتصاد، پیش از هر چیز، مطالعه رقابت است، اما اقتصاد نئوکلاسیک تقریباً به طور انحصاری بر یک نوع رقابت متمرکز است – رقابت قیمت. این تمرکز دیگر رویکردهای رقابتی، مانند رقابت کمی (که توسط فروشگاه‌های تخفیف‌دهنده، مانند غول تجاری آمریکایی وال مارت، که از صرفه‌جویی در مقیاس برای انتقال صرفه‌جویی در هزینه به مصرف‌کنندگان استفاده می‌کند) و رقابت کیفی (که در نوآوری‌های محصول دیده می‌شود، نشان داده شده است) را در نظر نمی‌گیرد. سایر اشکال رقابت غیر قیمتی مانند موقعیت مکانی مناسب، خدمات بهتر و تحویل سریعتر). تبلیغات همچنین نقش مهمی در روند رقابت ایفا می کند – در واقع، ممکن است مهمتر از استراتژی های رقابتی افزایش یا کاهش قیمت ها باشد، با این حال اقتصاد استاندارد نئوکلاسیک چیزی برای گفتن در مورد تبلیغات ندارد. رویکرد نئوکلاسیک همچنین تمایل دارد تا ماهیت پیچیده شرکت‌های تجاری و ساختارهای سازمانی را که تولید مؤثر را هدایت می‌کنند نادیده بگیرد. به طور خلاصه، اقتصاد نئوکلاسیک نکات مهمی را در مورد قیمت‌گذاری و رقابت بیان می‌کند، اما در دقیق‌ترین تعریف خود برای مقابله با مشکلات اقتصادی متنوع دنیای مدرن مجهز نیست.

670
دپارتمان اقتصاد
امتیاز دهید
اشتراک گذاری
banner
banner

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست